Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε να υπάρξει "συντονισμένη" διεθνής δράση για τη Συρία υπογραμμίζοντας τις "υποσχέσεις που δεν τήρησε" ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Μπαν, που έκανε αυτές τις δηλώσεις έξι μήνες μετά το ξεκίνημα της αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι πρέπει να αναληφθεί δράση, καθώς ο Άσαντ έχει αγνοήσει "τις πιεστικές εκκλήσεις" του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών οργανισμών να πάψει να χρησιμοποιεί βία.

"Καθώς δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις του, όλα έχουν τα όριά τους και η διεθνής κοινότητα πρέπει πραγματικά να λάβει συντονισμένα μέτρα και να μιλά με μία φωνή", υπογράμμισε ο Μπαν.

"Αυτές οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν", επεσήμανε.

Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στην υιοθέτηση μίας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Συρίας.

Η βίαιη καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του Άσαντ έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θάνατο περισσότερων από 2.600 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους αμάχων.