Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας πυροβόλησαν και σκότωσαν 12 ανθρώπους σήμερα ενώ ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις σε αγροτικές περιοχές γύρω από τη Δαμασκό με στόχο να αποτρέψουν την πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που συνεχίζονται εδώ και έξι μήνες.
Παρά την παράταξη των δυνάμεων ασφαλείας ακτιβιστές ανέφεραν ότι πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στα περίχωρα της πρωτεύουσας, στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ στα σύνορα με την Τουρκία και σε άλλες περιοχές της Συρίας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν ότι "πλησιάζει η πτώση του καθεστώτος".

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν γύρω από την πόλη Χάμα και στην Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, μία περιοχή κοντά στην Τουρκία, όπου την προηγούμενη εβδομάδα είχαν πραγματοποιηθεί επιχειρήσεις του συριακού στρατού.

Κάποιοι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ένα 12χρονο αγόρι, σκοτώθηκαν επίσης στα περίχωρα της Δαμασκού και τη Χομς.

Εξάλλου η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε χθες Πέμπτη μία συνέντευξη του συνταγματάρχη Χουσέιν Χάρμους, που στις αρχές Ιουνίου είχε δηλώσει ότι αυτομόλησε, με την οποία ανακαλούσε προηγούμενες δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες είχε δεχθεί διαταγές να πυροβολήσει εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Δεν είναι ακόμη γνωστό πώς ο Χάρμους βρέθηκε πίσω στη Δαμασκό. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τον παρέδωσε στις συριακές αρχές, επισημαίνοντας ότι δεν θα ανάγκαζε κανέναν να επιστρέψει στη Συρία παρά τη θέλησή του.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία έχουν προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους. Το βράδυ της Πέμπτης οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν 200 μέτρα σε λιβανέζικο έδαφος καταδιώκοντας πρόσφυγες, σύμφωνα με τον λιβανέζικο στρατό. Ενας Λιβανέζος τραυματίστηκε από την ανταλλαγή πυρών.

Εξάλλου η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Στραυρού (CICR) καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις εναντίον των ιατρικών υπηρεσιών στη Συρία, καθώς ασθενοφόρα και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής έχουν γίνει πολλές φορές στόχος επιθέσεων.

"Είναι απαράδεκτο εθελοντές που προσπαθούν να σώσουν τις ζωές άλλων ανθρώπων να σκοτώνονται", δήλωσε η Μπεατρίς Μεγκεβάν-Ρογκό, υπεύθυνη του CICR για τις επιχειρήσεις στη Μέση και την Εγγύς Ανατολή.

Ενας εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού υπέκυψε χθες Πέμπτη μετά τον τραυματισμό που υπέστη πριν μία εβδομάδα εν ώρα εργασίας.