Χιλιάδες Ιρακινοί σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας από τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι να βελτιώσει τις βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ξεκινώντας από την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Στη Βαγδάτη, στη συνοικία Σαντρ Σίτι, ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν και η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Κρατώντας χαλασμένα κλιματιστικά και ανεμιστήρες πάνω από τα κεφάλια τους τα πλήθη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Βαγδάτης έπειτα από την έκκληση του ριζοσπάστη σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Περισσότερα από οκτώ χρόνια μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα, πολλοί Ιρακινοί εξακολουθούν να είναι αγανακτισμένοι με τη βραδεία οικονομική ανάπτυξη, την ελλιπή ηλεκτροδότηση, τις ελλείψεις στις υποδομές και την εργασία.

"Διαμαρτυρόμαστε εναντίον της κυβέρνησης που δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της. Αυτή τη φορά πρέπει να υλοποιήσουν τα αιτήματά μας. Θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε κάθε Παρασκευή μέχρι να απαντήσουν", δήλωσε ο Ράσουλ Άμπντουλ-Ράζακ από τη Μπάσρα.

Νωρίτερα φέτος είχαν πραγματοποιηθεί για τους ίδιους λόγους οργισμένες διαδηλώσεις εναντίον του Μάλικι, ο οποίος αναγκάστηκε να καταφύγει σε προσωρινά μέτρα, όπως η μείωση των τελών των εταιρειών κοινής ωφέλειας και την παροχή καυσίμου για τη λειτουργία γεννητριών στις γειτονιές, για να κατευνάσει τα πνεύματα.

Ο Σαντρ είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού. Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Σαντρ είπε στην κυβέρνηση ότι πρέπει να δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας, να δώσει στους Ιρακινούς μεγαλύτερο μερίδιο από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.