Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι θα παρουσιάσει το αίτημα για την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση.
"Θα πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε ο Αμπάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τη Ραμάλα. "Μετά την ομιλία μου (στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου) θα παρουσιάσω το αίτημα της ένταξης στον γενικό γραμματέα ώστε να μεταφερθεί στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας", πρόσθεσε.

"Είναι νόμιμο δικαίωμά μας να ζητήσουμε την πλήρη ένταξη του Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ", εκτίμησε ο Αμπάς, διαβεβαιώνοντας έτσι ότι "θα μπει τέλος σε μία ιστορική αδικία προσφέροντας την ελευθερία και την ανεξαρτησία, όπως σε όλους του λαούς της γης, και σε ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967".

"Θα πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (...). Όσον αφορά τις άλλες επιλογές, δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη", υπογράμμισε ο παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο Αμπάς δήλωσε ότι επιθυμεί να δει να αναγνωρίζεται ένα παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα του 1967, επισημαίνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Εξάλλου, ο παλαιστίνιος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε διαδήλωση υπέρ του σκοπού αυτού θα πρέπει να είναι ειρηνική.

Διαφωνούν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν σήμερα την αντίθεσή τους στο σχέδιο των Παλαιστινίων να ζητήσουν την ένταξη του κράτους τους στον ΟΗΕ, μετά την ομιλία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που δήλωσε ότι θα υποβάλει το αίτημά του εντός μιας εβδομάδας στη Νέα Υόρκη.

"Οποιαδήποτε κίνηση στη Νέα Υόρκη προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν αντιπαραγωγική έναντι της πραγματικής προτεραιότητας, η οποία είναι μια άμεση διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών", δήλωσε ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Πέρα από αυτή την αναμενόμενη αντίδραση, ο κ. Τόνερ διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική διπλωματία θα "εξακολουθήσει να εργάζεται σήμερα, αύριο και κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, για να τους φέρει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια στη Νέα Υόρκη θα είναι επιζήμια για τη διαδικασία".