Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα σχέδια της Κύπρου να ξεκινήσει έρευνες για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της στη Μεσόγειο αποτελούν "πρόκληση", ενώ προειδοποίησε ότι, αν προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου, τότε η Άγκυρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει και εκείνη έρευνες με τη συμμετοχή της (κατεχόμενης) Βόρειας Κύπρου.

"Αν αυτό το τετελεσμένο γεγονός συνεχιστεί υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε (...) η Βόρεια Κύπρος μπορεί να προχωρήσει στις ίδιες έρευνες με την Τουρκία και την TPAO", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου της χώρας.

"Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Αυτό πρέπει να το καταλάβει η διεθνής κοινότητα", υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

Εξάλλου ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι μία αντιπροσωπεία από το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας έχει μεταβεί στη Βόρεια Κύπρο για να συζητήσει το θέμα με αξιωματούχους.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε μάλιστα ότι τα "μονομερή" σχέδια εκμετάλλευσης της Κύπρου αποτελούν "πρόκληση".

Αρνούνται τη μεσολάβηση των ΗΠΑ οι Τούρκοι

Η Τουρκία δεν χρειάζεται τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει με το Ισραήλ, όπως δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Δεν χρειαζόμαστε μεσολάβηση (...) με κανέναν τρόπο", δήλωσε ο Νταβούτογλου στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ικόνιο όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα οι ΗΠΑ να επέμβουν στη διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο.

"Δεν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που χρειάζεται μεσολάβηση. Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα" για τη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Νταβούτογλου υπενθύμισε ότι το θέμα ενδέχεται να αναφερθεί στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

"Αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τη θέση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι σίγουρα οι αμερικανοί αξιωματούχοι", υπογράμμισε ο τούρκος υπουργός.