Ενας συνασπισμός λαϊκών συριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης δημιουργήθηκε σήμερα επισήμως στο Παρίσι από περίπου 10 μουσουλμανικά, χριστιανικά, αραβικά και κουρδικά κινήματα που κάλεσαν το σύνολο των μειονοτήτων της Συρίας να υποστηρίξουν τη μάχη κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αυτά τα κινήματατα δημιούργησαν τον Συνασπισμό των συριακών λαϊκών και δημοκρατικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα μέλη τους, που έχουν φτάσει στη γαλλική πρωτεύουσα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή, συναντώνται σήμερα και αύριο σε ξενοδοχείο του Παρισιού.

Συρία του αύριο πρέπει να είναι πλουραλιστική και να μην κυριαρχείται από τους ισλαμιστές", δήλωσε η εκπρόσωπος του συνασπισμού Ράντα Κάσις, μέλος του κόμματος Χάνταθα. "Πρέπει να συνεργαστούμε για την πτώση του καθεστώτος (...) που έχει βασανίσει, εξορίσει και δολοφονήσει", κατήγγειλε.

Περισσότερους από έξι μήνες μετά την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης του Άσαντ, η αντιπολίτευση της Συρίας δεν έχει ακόμη καταφέρει να ενωθεί. Μοιράζεται μεταξύ ισλαμιστών και λαϊκών αντιπολιτευόμενων.

Στο μεταξύ μία αντιπροσωπεία του ρωσικού κοινοβουλίου έφτασε σήμερα στη Δαμασκό για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Άσαντ, σύμμαχο της Μόσχας, αλλά και με τους αντικαθεστωτικούς, με στόχο να προσπαθήσει να ξεκινήσει μία διαδικασία διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία Sana και Interfax.

Σύμφωνα με το Sana οι ρώσοι βουλευτές βρίσκονται στη Δαμασκό όπου θα πραγματοποιήσουν τετραήμερη επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα "συναντηθούν με ανεξάρτητες πολιτικές προσωπικότητες και (προσωπικότητες) της αντιπολίτευσης".

"Η Ρωσία δεν είναι αδιάφορη προς τη μοίρα του λαού της Συρίας. Γι' αυτό το λόγο επιθυμούμε να βρούμε δρόμους ώστε να αποφευχθεί ένα αρνητικό σενάριο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (η άνω βουλή της Ρωσίας) Ιλίας Ουμακάνοφ.

"Η Ρωσία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση σε εσωτερικά προβλήματα της Συρίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει όσο μπορεί ώστε να ξεκινήσει ένας εσωτερικός πολιτικός διάλογος που θα πρέπει να διεξαχθεί σε ειρηνικό κλίμα χωρίς θύματα", υπογράμμισε.
TAGS