Πολιτική ίσων αποστάσεων στο θέμα των ερευνών στην ΑΟΖ κρατά η Κομισιόν, καλώντας την Κύπρο -η οποία είναι μέλος της ΕΕ- και την Τουρκία -η οποία επιθυμεί να ενταχθεί- να δείξουν αυτοσυγκράτηση... «Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να υπάρξει θετική έκβαση στην υπόθεση» τόνισε η εκπρόσωπος της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ Κάθριν Αστον.

Η Αγκυρα κλιμακώνει καθημερινά τις προκλήσεις της έναντι της Κύπρου με αφορμή τις έρευνες στο Οικόπεδο 12 -εντός της κυπριακής ΑΟΖ- για αέριο.

Την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε ότι η χώρα του θα παγώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η Κύπρος αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, όπως είναι προγραμματισμένο.

«Κάθε κίνηση που θα περιορίσει που θα περιορίσει την ελεύθερη νασιπλοΐα είναι πλήγμα κατά των κυριαχικών μας δικαιωμάτων» είπε επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απειλώντας επίσης με υπογραφή με την «ΤΔΒΚ» της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα.

Τη Δευτέρα επρόκειτο να ξεκινήσει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Με την έναρξη της γεώτρησης η Λευκωσία θα προχωρήσει στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για άλλα οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως αναφέρει «Ο Φιλελεύθερος».

Πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία θα ερευνήσει, βρίσκεται η πλατφόρμα «Όμηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy (Noble Homer Ferrington).

Πηγή: in.gr