Η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, από το 20% στο 21% του συνολικού κόστους των προϊόντων προς πώληση και των προσφερόμενων επαγγελματικών υπηρεσιών, τέθηκε σε ισχύ το προηγούμενο Σάββατο στην Ιταλία.
Πρόκειται για ένα από τα έκτακτα οικονομικά μέτρα, συνολικού ύψους 45,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η συγκεκριμένη αύξηση, αφορά, μεταξύ των άλλων, σε ενδύματα, υποδήματα, αυτοκίνητα, καφέ και «πακέτα» οργανωμένων ταξιδιών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και υπολογισμούς των συνδικάτων, που δημοσιεύονται σήμερα στον ιταλικό Τύπο, το συνολικό οικονομικό βάρος, για κάθε οικογένεια, αντιστοιχεί σε 92 ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού του τομέα τροφίμων, Federalimentare, Φίλιππο Φέρρουα, «ο όλος τομέας θα επιβαρυνθεί με εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η οικονομική ύφεση είναι κάτι παραπάνω από πιθανή».

Σύμφωνα με αναλυτές, το ένα τρίτο των συνολικών αυξήσεων των τιμών, αφορούν στις δημόσιες μεταφορές, τα εισιτήρια των τρένων και των λεωφορείων. Η δε τιμή της βενζίνης, «ανεβαίνει» στο 1,65 ευρώ το λίτρο.

Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες του τομέα των τροφίμων αλλά και της ένδυσης, έκαναν γνωστό ότι τουλάχιστο μέχρι το τέλος του 2011 δεν πρόκειται να αποφασίσουν κανένα είδος αύξησης στις τιμές των προϊόντων τους, προκειμένου να περιοριστεί η αρνητική επιρροή στη διάθεση του αγοραστικού κοινού. Εκπρόσωποι, όμως, μικρότερων συνεταιρισμών, δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να «παγώσουν» τις αυξήσεις, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια τους τη βιωσιμότητα.