Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε, σήμερα, το πρόγραμμά του με στόχο να αντιμετωπιστεί διαχρονικά το αμερικανικό δημόσιο έλλειμμα--κατά τρία τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία 10ετία.
Το πρόγραμμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα περιλαμβάνει νέα δημόσια έσοδα, συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, μέσω αυξήσεων των φόρων όσων έχουν υψηλότερα εισοδήματα, αλλά και μέσω της κατάργησης πολλών φοροαπαλλαγών.

"Οι πλουσιότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι πλουσιότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν ένα δικαιότερο τίμημα", υπογράμμισε στη σημερινή παρέμβασή του στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Ομπάμα. "Ολοι μας, εφεξής, θα πρέπει να καταβάλουμε ένα δικαιότερο (φορολογικό) τίμημα".

Στις περικοπές των δημοσίων δαπανών συμπεριλαμβάνεται μια σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων, "ήπιες μεταβολές" στα ομοσπονδιακά συνταξιοδοτικά προγράμματα, μια προγραμματισμένη μείωση των δαπανών που αφορούν ειδικά τους μεγάλους οργανισμούς ενυποθήκων δανείων, Fannie Μae και Freddie Mac και, τέλος, η εξοικονόμηση περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων πολεμικών δαπανών, την ώρα που θα ολοκληρωθεί εντός μιας 10ετίας η στάθμευση των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.