Οι ψηφοφόροι στη Ζάμπια, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού στην Αφρική, καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τον επόμενο ηγέτη της χώρας, σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στον πρόεδρο Ρουπία Μπάντα και τον ηγέτη της χαρακτηριζόμενης εθνικιστικής αντιπολίτευσης Μάικλ Σάτα. Η προεκλογική εκστρατεία έληξε επίσημα την Κυριακή, μετά από έξι εβδομάδες αλληλοκατηγοριών και σκληρής ρητορικής που σε ορισμένες περιπτώσεις επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη επιρροή των ξένων επιχειρήσεων που επενδύουν στη χώρα, ειδικά αυτών της Κίνας.

Η αστυνομία έχει κινητοποιηθεί για να αποτρέψει επεισόδια βίας στη χώρα των 13 εκατ. κατοίκων, όπου πάντως οι ταραχές για πολιτικούς λόγους δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες. Ο πρόεδρος Μπάντα είπε στην κρατική τηλεόραση την Κυριακή ότι αν οποιοσδήποτε αποπειραθεί να προκαλέσει επεισόδια θα συλληφθεί.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα κατέδειξε ότι ο Μπάντα διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα επί του Σάτα -γνωστού με το προσωνύμιο Βασιλιάς Κόμπρα, λόγω των δηλητηριωδών σχολίων που συνηθίζει να κάνει- αν και ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι μεγάλος, κάτι που σημαίνει πως κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό.

Ο ηγέτης του Πατριωτικού Μετώπου Σάτα έχασε από τον Μπάντα με διαφορά μόλις 35.000 ψήφων, ή 2%, το 2008, στον επαναληπτικό γύρο. Ο Μπάντα, πρώην διπλωμάτης, επαινείται στο εξωτερικό διότι άνοιξε τη χώρα στις ξένες επενδύσεις και απλοποίησε τους κανόνες για τις επιχειρήσεις.

Ο Σάτα, που είχε δουλέψει στο παρελθόν σε βρετανικά εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων -- όταν η Ζάμπια ήταν Βρετανική αποικία -- έχει επικρίνει έντονα τις ασιατικές επενδύσεις στον τομέα των ορυχείων, αλλά την Παρασκευή σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς την Παρασκευή υιοθέτησε πιο ήπιους τόνους, λέγοντας πως θα διατηρήσει τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με το Πεκίνο.

Οι κινεζικές επενδύσεις στα τέλη του 2010 ξεπέρασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής πρεσβείας. Το συνολικό ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια.