Έντονη διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσεται, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφορικά με το επικείμενο αίτημα των Παλαιστινίων για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Ειδικότερα, ενόψει της Παρασκευής - που κατά τις πληροφορίες ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα υποβάλει το αίτημα συμμετοχής της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως «κράτους»- χθες συναντήθηκαν εκπρόσωποι του Κουαρτέτου, η βαρόνη Άστον με τη Χίλαρι Κλίντον, ο ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου Τόνι Μπλέρ με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καθώς τέλος και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Έχουντ Μπάρακ.

Από το γραφείο της βαρόνης Άστον ανακοινώθηκε πως «εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι μια δημιουργική λύση μπορεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων - που είναι το καλύτερο και το μοναδικό μέσο στην προοπτική της ειρήνευσης και στην προοπτική μιας λύσης δύο κρατών, όπως επιθυμεί ο Παλαιστινιακός λαός».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Τόνι Μπλερ (ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου, δηλαδή των ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ και ΟΗΕ) τόνισε την ανάγκη «αποφυγής μιας σύγκρουσης», επεξηγώντας πως «ο μόνος δρόμος προς ένα Παλαιστινιακό κράτος, περνά μέσα από τις διαπραγματεύσεις».

Ωστόσο, επειδή οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διακοπεί εδώ κι ένα χρόνο - καθώς το Ισραήλ απέρριψε το παλαιστινιακό αίτημα αναστολής του παράνομου εποικισμού της Δυτικής Όχθης - οι παλαιστινιακές αρχές έκριναν ότι θα μπορούσαν να διεμβολίσουν το αδιέξοδο μέσω της πρότασης αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους.

Στο πεδίο της ΕΕ δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή η διατύπωση μιας Κοινής Θέσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ολλανδία υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να απορρίψει την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, ενώ αντίθετα η Γαλλία και το Λουξεμβούργο εμφανίζονται ως φίλα διακείμενες στο παλαιστινιακό αίτημα. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πάντως, το 69% των Γάλλων, το 71% των Γερμανών και το 59% των Βρετανών υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις τους θα έπρεπε να ψηφίσουν θετικά στο παλαιστινιακό αίτημα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντίθετα, έχουν δηλώσει πως θα μπλοκάρουν με βέτο το παλαιστινιακό αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όμως κατά τις πληροφορίες, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια ενέργεια που θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις των ΗΠΑ με τον αραβικό κόσμο, καταβάλλεται από την Ουάσιγκτον μια διπλωματική προσπάθεια για να διαμορφωθεί μια «ανασχετική πλειοψηφία» στο αίτημα Αμπάς.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεδομένου ότι απαιτούνται εννέα θετικές ψήφοι στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για να υιοθετηθεί μια απόφαση, η αμερικανική διπλωματία αγωνίζεται να εξασφαλίσει τη συμπαράσταση της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κολομβίας, της Γκαμπόν και της Πορτογαλίας, οι οποίες είτε θα πρέπει να καταψηφίσουν το Παλαιστινιακό αίτημα είτε να τηρήσουν στάση αποχής.

Αν το παλαιστινιακό αίτημα δεν εγκριθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητώντας να τους παραχωρηθεί το καθεστώς του «κράτους-παρατηρητή μη-μέλους» του ΟΗΕ, ανάλογου αυτού που διαθέτει το Βατικανό. Κατά τις πληροφορίες, ένα τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να προσκρούσει στην προβολή ενός βέτο, ενώ μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Άγιαλον, το Ισραήλ θέλει να συνεχιστεί η χρηματοδοτική βοήθεια για την οικονομική ανάπτυξη των Παλαιστινίων, πλην όμως αυτή η στάση μπορεί να αλλάξει αν οι Παλαιστίνιοι επιμείνουν στο αίτημα αναγνώρισης του κράτους τους.