Η σερβική αστυνομία συνέλαβε την πρώην διευθύντρια του ινστιτούτου ασφάλισης υγείας της Σερβίας, Σβέτλανα Βουκαϊλοβιτς και άλλα δύο άτομα στο πλαίσιο ερευνών για παρανομίες κατά την αγορά εμβολίων κατά της νέας γρίπης το 2009. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι οι τρεις συνελήφθησαν χθες από μέλη του τμήματος καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος σε συνεργασία με την εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα και ότι θεωρούνται ύποπτοι για κατάχρηση αξιώματος στη διαδικασία προμήθειας των εμβολίων κατά του ιού H1N1.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες είναι οι διευθυντές των εταιριών Jugohemija και Detap, Βλάντιμιρ Γκράβαρ και Λιούμπομιρ Παβλίτσεβιτς.

Η πρώην διευθύντρια του ινστιτούτου δημόσιας ασφάλισης παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 και εργαζόταν σε ιδιωτική κλινική ως τον περασμένο Αύγουστο.

Για την υπόθεση πιθανής υπεξαίρεσης κατά την αγορά των εμβολίων στις αρχές Αυγούστου προσήλθαν για ανάκριση πολλά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Υγείας, Τόμιτσα Μιλοσάβλιεβιτς και ο επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, υπάρχουν υποψίες ότι κατά την προμήθεια των εμβολίων ο προϋπολογισμός της Σερβίας ζημιώθηκε κατά 6 εκ. ευρώ.

Εκείνο που ερευνάται, σύμφωνα με τα ΜΜΕ είναι γιατί τα εμβόλια αγοράστηκαν μέσω της Jugohemija από συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία με ακριβότερη τιμή, αν και άλλη φαρμακοβιομηχανία πουλούσε τα εμβόλια φθηνότερα.