Η εβραϊκή ψήφος, που συνήθως στηρίζει το κόμμα των Δημοκρατικών, κινδυνεύει να χαθεί, μετά τους χειρισμούς του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο Παλαιστινιακό ζήτημα, με τους Ρεπουμπλικάνους να καιροφυλακτούν ώστε να αποσπάσουν ψήφους, γράφει το CNN.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Μπαράκ Ομπάμα κινδυνεύει πολύ σοβαρά να χάσει τη στήριξη της εβραϊκής κοινότητας, αφού τα μέλη της αισθάνονται «προδομένα» από τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος σε ομιλία του είχε προτείνει να τηρήσει το Ισραήλ τα σύνορα πριν από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκειά του το Ισραήλ προσάρτησε τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ μεταξύ άλλων. Η ισραηλινή πλευρά δυσαρεστήθηκε ιδιαιτέρως με αυτήν την προοπτική, όπως είναι φυσιολογικό.

Τώρα, όλα τα φώτα είναι στραμμένα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία, οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν αναγνώριση από τον Οργανισμό ως κράτος, πλέον. Η αμερικανική πλευρά θα θέσει βέτο στην επιλογή αυτή, στηρίζοντας τον διαχρονικό της σύμμαχο στη Μέση Ανατολή.

Η δημοτικότητα των Δημοκρατικών και του Ομπάμα στην εβραϊκή κοινότητα στη Νέα Υόρκη και στις ΗΠΑ γενικότερα δείχνει να μειώνεται συνεχώς. Το 55% των αμερικανοεβραίων ήταν ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς του Ομπάμα το Σεπτέμβρη, έναντι 60% τον Ιούνιο και 68% το Μάιο.

Σύμφωνα με τα exit polls του CNN, η εβραϊκή ψήφος δεν ξεπέρασε το 4% της συνολικής, στις πέντε τελευταίες προεδρικές εκλογές. Όμως, υψηλή συγκέντρωση εβραίων υπάρχει σε πολιτείες-κλειδιά, όπως η Νέα Υόρκη, το Νιού Τζέρσεϊ και η Φλόριντα. 

Το σίγουρο είναι ότι όποιος υποψήφιος Αμερικανός θέλει την ψήφο της εβραϊκής κοινότητας, πρέπει να δείξει ότι το Ισραήλ είναι σημαντικό για τις ΗΠΑ. Kαι πρέπει να πείσει, κυρίως, το εβραϊκό επιχειρηματικό λόμπι...

Το βίντεο από την ομιλία του Ομπάμα για τα σύνορα πριν το 1967:
Βαγγέλης Βιτζηλαίος