«Στην Ευρώπη σήμερα περισσεύει ο κυνισμός και η μιζέρια της ευρωπαικής πολιτικής», λέει ο Ζακ Ντελόρ σε συνεντευξή κόλαφο στην Κοριέρε ντελα Σερα, στην οποία μέμφεται Σαρκοζί και Μέρκελ για το αντικοινοτικό τους πνεύμα. Όταν ερωτήθηκε πως βλέπει τη στάση των Μέρκελ και Σαρκοζί υπερ μιας οικονομικής διακυβέρνησης. ο Ζακ Ντελόρ απάντησε με περίσσιο θάρρος: «Κοροιδεύουν τον κόσμο. Έβαλαν στο περιθώριο στην Κόμισιον, ταπείνωσαν την πολωνική προεδρία, δημιούργησαν προσκόμματα στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η δική τους οικονομική διακυβέρνηση είναι μια τριμηνιαία συνάντηση αρχηγών κυβερνήσεων, μια διακυβέρνητική συνάντηση που δεν βοηθά σε τίποτα».


Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Ντελόρ υπογραμμίζει πως  «από την Ελλάδα δεν μπορούμε να ζητάμε τον ουρανό με τα άστρα» και τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, μεσω μιας μικρής τροποποίησης της Συνθήκης της Ε.Ε., ευρωομολόγο το οποίο θα πρέπει να εκδοθεί το 2012 και οχι το 2013.

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι το ενιαίο νόμισμα απειλείται και για αυτό θα πρέπει να επαγρυπνούμε. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο της Ελλάδας διότι θα έχουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ειδικά για την Ελλάδα, ο Ντελόρ εξηγεί ότι οι Ευρωπαίαοι οφείλουμε να δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση.

Γνωρίζοντας την ιστορία της χώρας δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δύναται να αλλάξει τα πάντα ριζικά μέσα σε ένα χρόνο. Ο Ντελόρο προτείνει να διατεθεί αμέσως το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και να αυξηθούν κατά 770 δισ. ευρώ οι πόροι του Ευρωπαικού Ταμείου Σταθερότητας, ώστε να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα στους επενδυτλες, να γίνει παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων, να επανακεφαλαιοποιηθούν ορισμένες τράπεζες και να προετοιμαστεί ο δρόμος για την έκδοση ευρωομολόγου.Πηγή: Ελευθεροτυπία