Αυτοσυγκράτηση συστήνει στον υπουργό Εξωτερικών Κέβιν Ραντ το γραφείο της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ, αναφορικά με τα ταξιδιωτικά του έξοδα. Εκτιμάται ότι μόνο ένα ταξίδι του κ. Ραντ στοίχισε 77.000 δολάρια, ενώ το ετήσιο κόστος των ταξιδιών του στο εξωτερικό υπερέβη το 1εκατ.

Με επιστολή καλείται να ξοδεύει στα ταξίδια του "το κατώτατο αποδεκτό ποσό", γεγονός που μεταφράζεται από ορισμένους ως ένδειξη της αντιπάθειας που τρέφει στο πρόσωπο του Ραντ, η Τζούλια Γκίλαρντ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των κυβερνητικών δαπανών, εκ μέρους του αντιπολιτευόμενου Συνασπισμού Τζέιμι Μπρικς, δήλωσε ότι "είναι καιρός ο Κέβιν Ραντ και η Τζούλια Γκίλαρντ να ξεκαθαρίσουν το θέμα της προσωπικής τους αντιπάθειας για το καλό των φορολογουμένων".

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από 15 μήνες η κυρία Γκίλαρντ ανέτρεψε τον κ. Ραντ από την πρωθυπουργία. Τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι τρεις φορές πιο δημοφιλής από την πρωθυπουργό.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ατζέντα του κ. Ραντ αριθμεί 14 ταξίδια στο εξωτερικό, μέσα σ' ένα χρόνο, με το κόστος να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο δολάρια, γεγονός που σχολιάζεται δυσμενώς από τον τύπο.

Το γραφείο του κ. Ραντ σε απάντηση της σύστασης για αυτοσυγκράτηση, θα πει ότι "είναι συνηθισμένη υπόθεση", γεγονός όμως είναι ότι δεν έχει προηγούμενο.

Αναφορικά με το γεγονός ότι στη Σουηδία το ξενοδοχείο του στοίχιζε 1.700 δολάρια τη βραδιά, ο επικεφαλής του γραφείου του θα πει ότι "είναι τα δωμάτια ασφάλειας που δίνονται πάντοτε στους υπουργούς, επομένως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπερβολή".