Μια αυτοβιογραφία του Τζούλιαν Ασάνζ που τελικά εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή του κυκλοφόρησε σήμερα στη Βρετανία. Σε αυτήν ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες για βιασμό που τον βαραίνουν είναι μέρος σχεδίου "για να τον παγιδεύσουν". Ο 40χρονος Αυστραλός, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Βρετανία αλλά αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσής του στη Σουηδία, επιχείρησε να σταματήσει την έκδοση του βιβλίου "Τζούλιαν Ασάνζ: Η Αυτοβιογραφία Χωρίς τη Συγκατάθεσή του".

Ωστόσο, ο εκδοτικός οίκος με έδρα τη Σκοτία Canongante Books, αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου με άγνωστο συγγραφέα όταν ο Ασάνζ δεν επέστρεψε τη μεγάλη προκαταβολή που του είχε δοθεί αφού χρησιμοποίησε τα χρήματα για καλύψει τα δικαστικά του έξοδα, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Independent.

Η εφημερίδα, η οποία ξεκίνησε σήμερα να δημοσιεύει αποσπάσματα του βιβλίου, έγραψε ότι ο Ασάνζ είπε στους υπεύθυνους του Canongate όταν αποσύρθηκε από τη συμφωνία τον Μάρτιο: "Ολο το περιεχόμενο των απομνημονευμάτων είναι πορνεία."

Στο βιβλίο ο Ασάνζ δίνει την δική του εκδοχή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη Σουηδία και οδήγησαν στις κατηγορίες για βιασμό εναντίον του από δύο γυναίκες και μετέπειτα στο δικαστικό αγώνα κατά της έκδοσής του.

Ο Ασάνζ υποστηρίζει ότι είχε ερωτική επαφή με τις γυναίκες που τον κατηγορούν για βιασμό, αλλά επιμένει ότι οι επαφές ήταν εκούσιες και οι κατηγορίες για βιασμό είναι "κακόβουλες", σύμφωνα με τα αποσπάσματα του βιβλίου. "Μπορεί να είμαι κατά κάποιον τρόπο ένα σοβινιστικό γουρούνι, αλλά δεν είμαι βιαστής," λέει ο Ασάνζ.

Επίσης ο Ασάνζ καταφέρεται εναντίον συνεργατών του από τον χώρο του Τύπου, μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες Guardian (με έδρα το Λονδίνο) και οι New York Times, τις οποίες κατηγορεί για "προδοσία" σε σχέση με τη δημοσίευση των απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων τον περασμένο χρόνο.