ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Οι βουλευτές απορρίπτουν τη σύλληψη στενού συνεργάτη του Τρεμόντι

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2011, 15:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιταλία: Οι βουλευτές απορρίπτουν τη σύλληψη στενού συνεργάτη του Τρεμόντι
Facebook Twitter Whatsapp
Οι ιταλοί βουλευτές ψήφισαν σήμερα να μην επιτρέψουν τη σύλληψη ενός πρώην συνεργάτη του υπουργού Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι με κατηγορίες για διαφθορά, γλιτώνοντας τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι από μια ήττα στην κάτω βουλή που θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση.
Οι ιταλοί βουλευτές ψήφισαν σήμερα να μην επιτρέψουν τη σύλληψη ενός πρώην συνεργάτη του υπουργού Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι με κατηγορίες για διαφθορά, γλιτώνοντας τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι από μια ήττα στην κάτω βουλή που θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. Δικαστές της Νάπολης είχαν ζητήσει την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Μάρκο Μιλανέζε, μέχρι πρόσφατα ενός από τους στενότερους συνεργάτες του Τρεμόνι, ο οποίος κατηγορείται για μια υπόθεση διαφθοράς και ότι εξαργύρωνε την επιρροή του.

Οι βουλευτές αποφάσισαν με 312 ψήφους έναντι 305 να διατηρήσει ο Μιλανέζε την βουλευτική ασυλία του.

Αν οι βουλευτές επέτρεπαν την άρση της ασυλίας του Μιλανέζε, δεν θα υπήρχε κάποια άμεση επίπτωση για την κυβέρνηση, όμως η εξέλιξη αυτή θα την έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση και θα αύξανε την αβεβαιότητα που ήδη περιβάλλει τον κεντροδεξιό συνασπισμό.

Ο Τρεμόντι δεν εμπλέκεται στις κατηγορίες κατά του Μιλανέζε, όμως έχει υποστεί ζημιά από την υπόθεση και έχει παραδεχθεί ότι έκανε "λάθη".

Σύμφωνα με τους δικαστικούς, ο πρώην σύμβουλος του Τρεμόντι είχε πάρει μεγάλα χρηματικά ποσά (τουλάχιστον 450.000 ευρώ σε μετρητά) και δώρα (κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα, διαμονή στη Νέα Υόρκη) από έναν επιχειρηματία που είχε προβλήματα με τη δικαιοσύνη, σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με την έρευνα σε βάρος του επιχειρηματία, στις οποίες είχε πρόσβαση ως πρώην αξιωματικός της οικονομικής αστυνομίας.

Ο Μιλανέζε είχε δωροκηθεί εξάλλου από δύο πρόσωπα με αντάλλαγμα το διορισμό τους σε εταιρείες που ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομίας και πλήρωνε το ενοίκιο του διαμερίσματος στη Ρώμη που χρησιμοποιούσε ο Τρεμόντι όταν διέμενε στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ο υπουργός έχει υποστηρίξει από την πλευρά του ότι πλήρωνε απ' ευθείας και σε μετρητά στον Μιλανέζε το ενοίκιο για το διαμέρισμα αυτό.