Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε ότι το ερευνητικό σκάφος Piri Reis πρόκειται να αποπλεύσει για σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο την Παρασκευή.

Το σκάφος θα συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει σε πολύ υψηλούς τόνους την αντίθεση της στις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Μόλις την Τετάρτη, η Τουρκία προχώρησε σε συμφωνία με το κατοχικό καθεστώς για τον ορισμό της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας και δήλωσε ότι σύντομα θα άρχιζαν έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Απείλησε ακόμα η Άγκυρα ότι θα αποκλείσει τις αμερικανικές και ισραηλινές εταιρείες που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις στην Κύπρο από έργα στην Τουρκία.

Από την πλευρά τους, η Ελλάδα και η Κύπρος χαρακτήρισαν «παντελώς παράνομη» την απόφαση της Τουρκίας για τον ορισμό «υφαλοκρηπίδας» με το κατοχικό καθεστώς. Όπως επισημάνθηκε από το υπουργείο Εξωτειρκών «η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω "συμφωνία" είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου».

Πάντως ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ ανέφερε ότι βραχυπρόθεσμα δεν αναμένει κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των γεωτρήσεων στην περιοχή.

Πηγή: Tovima.gr