Είναι "αναγκαίο να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ να κάνει ειρήνη" με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι, η διεθνής κοινότητα "θα δείξει καθαρά ότι αυτοί (οι Ισραηλινοί) δεν είναι υπεράνω των νόμων", δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

"Η υποστήριξη της Τουρκίας στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού Κράτους (στον ΟΗΕ) είναι άνευ όρων", υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ερντογάν, για τον οποίον "μια πραγματική ασφάλεια δεν είναι δυνατή (μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων) αν δεν οικοδομηθεί μια πραγματική ειρήνη".

"Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "τα Ηνωμένα Έθνη δεν προσέφεραν καμία βοήθεια, καθώς δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να τερματιστεί η ανθρώπινη τραγωδία που βιώνει ο παλαιστινιακός πληθυσμός".

Ο Ερντογάν επανέλαβε εξάλλου ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να άρει το εμπάργκο στη Γάζα μετά το θάνατο των εννέα Τούρκων κατά την ισραηλινή επιδρομή κατά του διεθνούς στολίσκου που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας το Μάιο του 2010.

"Πριν γίνει αυτό η θέση μας δεν θα αλλάξει", υπογράμμισε ο Ερντογάν, μιλώντας για τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ που αντιμετωπίζουν σοβαρή επιδείνωση.