Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επέδωσε σήμερα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αίτημα για την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον Οργανισμό, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.  Τη Δευτέρα η διαβούλευση για το αίτημα των Παλαιστίνιων. Διαπραγματεύσεις πρότεινε το Ισραήλ ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο.
Το αίτημα των Παλαιστινίων αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης), όπως δήλωσε ο  προεδρεύων τον τρέχοντα μήνα του 15μελούς Σ.Ασφάλειας, μόνιμος πρεσβευτής του Λιβάνου, κ. Ναουάφ Σαλάμ.


Νωρίτερα, ο Αμπάς συναντήθηκε με τον Μπαν στην έδρα του ΟΗΕ για να του παρουσιάσει το επίσημο αίτημα των Παλαιστινίων προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα ο Αμπάς παρέδωσε έναν λευκό φάκελο με το χρυσό έμβλημα των Παλαιστινίων στον Μπαν. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες έκαναν χειραψία και ακολούθησε μία σύντομη συνομιλία μεταξύ τους.

Ο Μπαν θα προωθήσει το αίτημα των Παλαιστινίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφού βεβαιωθεί ότι όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες πληρούν τους όρους για ένταξη στον ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον, απ την πλευρά της, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι, στη διαβούλευση για το ανωτέρω θέμα στο Σ.Ασφάλειας, ως μόνιμο μέλος του που είναι, θα προβάλει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο), που διαθέτει.

Αμέσως το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι "λυπάται" για το αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους.

"Λυπούμαστε για το διάβημα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκίντι Σμέρλινγκ, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος προς μία πραγματική ειρήνη περνά μέσω των διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών πράξεων", πρόσθεσε.«Το Ισράηλ υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνη»

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι "υπονόμευσε όλες τις προσπάθειες για ειρήνη" εδώ και ένα χρόνο, στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

"Όλες οι προσπάθειες από διάφορες πλευρές διεθνώς υπονομεύτηκαν από τις θέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης που κατέστρεψαν τις ελπίδες που γεννήθηκαν με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο", τόνισε.

Ο Αμπάς είπε επίσης ότι ο ισραηλινός εποικισμός "καταστρέφει" τη λύση για δύο κράτη.

"Η πολιτική αυτή καταστρέφει τις πιθανότητες μιας λύσης δύο κρατών, που αποτελεί το αντικείμενο μιας διεθνούς συναίνεσης, και προειδοποιώ: αυτή η πολιτική του εποικισμού απειλεί επίσης τη δομή, την ίδια την ύπαρξη της Παλαιστινιακής Αρχής", σημείωσε.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε "έτοιμος να επιστρέψει αμέσως στις διαπραγματεύσεις", με βάση τις γραμμές των συνόρων του 1967 και ένα πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού.

"Δεν επιδιώκουμε να απομονώσουμε ή να απονομιμοποιήσουμε το Ισραήλ", τόνισε.


Τις τελευταίες ημέρες είχε ενταθεί ο διπλωματικός πυρετός που «τρομοκράτησε» τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη, με τον πρόεδρο Ομπάμα να δηλώνει απογοητευμένος από την εξέλιξη αυτή.

Ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Μαχμούντ Αμπάς την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, καθώς όπως είχε υποστηρίξει μια λύση για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, δεν μπορεί να εξευρεθεί μέσω του ΟΗΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγετες, με προεξέχοντα τον Νικολά Σαρκοζί είχαν ζητήσει από τον Αμπάς να μην καταθέσει το αίτημα και του είχαν προτείνει τη θέση του Παρατηρητή στο Συμβούλιο, κάτι το οποίο παλαιστίνιος αξιωματούχος σκεφτόταν μέχρι σήμερα πολύ σοβαρά.

Για να γίνει η αναγνώριση της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει συνολικά 9 ψήφους προκειμένου να εγκριθεί το αίτημα.