Ο νεαρότερος από τους πέντε αμερικανούς στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν άοπλους αφγανούς αμάχους εν ψυχρώ καταδικάστηκε χθες σε ποινή κάθειρξης επτά ετών για το ότι πυροβόλησε και σκότωσε έναν έφηβο και πόζαρε με τη σορό του σαν να επρόκειτο για τρόπαιο. Ο Άντριου Χολμς ομολόγησε την ενοχή του την Πέμπτη στην κατηγορία του φόνου --μετά από συμφωνία με τους εισαγγελείς και την τροποποίηση του αρχικού κατηγορητηρίου, που περιλάμβανε τη σοβαρότερη κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης-- λέγοντας ότι πήρε μια «κακή απόφαση» όταν πυροβόλησε τον έφηβο σχεδόν εξ επαφής.

«Εύχομαι να μπορούσα να πω στον πατέρα και στα αδέλφια (του) στο Αφγανιστάν ότι λυπάμαι», είπε ο δακρυσμένος στρατιώτης, 21 ετών, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της δίκης του στο στρατοδικείο στη Βάση Λιούις-Μακόρντ. «Είναι μια πράξη που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Θα ζω έχοντας αυτό στο μυαλό μου ως την ημέρα που θα πεθάνω».

Η συμπεριφορά του Χολμς ήταν διαμετρικά αντίθετη με εκείνη στην πρώτη συνεδρίαση του στρατοδικείου πριν από ένα χρόνο, όταν υποστήριζε ότι ήταν αθώος και είχε πει στον προεδρεύοντα αξιωματικό «θα σας πω, ως στρατιώτης προς στρατιώτη, ότι δεν διέπραξα φόνο».

Ο Χολμς επιμένει ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το αγόρι αλλά διέπραξε ένα σφάλμα κρίσεως υπακούοντας στην διαταγή ενός αρχαιότερου στρατιώτη στην μονάδα του να το πυροβολήσει.

Ο άλλος στρατιώτης, ο Τζέρεμι Μόρλοκ, καταδικάστηκε τον Μάρτιο σε ποινή κάθειρξης 24 ετών μετά την ομολογία της ενοχής του για τρεις δολοφονίες εκ προμελέτης, περιλαμβανομένης αυτής του 15χρονου Γκιουλ Μουντίν τον Ιανουάριο του 2010, κοντά σε ένα χωριό στο Αφγανιστάν.

Ο Μόρλοκ κατέθεσε ότι ο Χολμς συμμετείχε με τη θέλησή του όταν ο ίδιος πέταξε μια χειροβομβίδα σε ένα τοίχο κοντά στον έφηβο για να δώσει την εντύπωση πως οι αμερικανοί δέχονταν επίθεση και κατόπιν φώναξε στο Χολμς ‘πυρ’.

Οι φωτογραφίες που πήραν οι στρατιώτες μετά το θάνατο του παιδιού, και δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, αποτέλεσαν την ατράνταχτη απόδειξη μιας από τις πιο μακάβριες ωμότητες για τις οποίες έχουν κατηγορηθεί στρατιωτικοί των ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Οι στρατιώτες Μόρλοκ και Χολμς απεικονίζονται γονατισμένοι πλάι στο πτώμα του Μουντίν, κρατώντας από τα μαλλιά το κεφάλι του παιδιού για να φαίνεται το πρόσωπό του.

Ο εισαγγελέας, ο ταγματάρχης Ρόμπερτ Στιλ, είπε ότι η συμπεριφορά των στρατιωτικών ατιμάζει τους αμερικανούς νεκρούς του πολέμου και υποσκάπτει τις προσπάθειες των ένοπλων δυνάμεων της χώρας. «Αυτό το 15χρονο αγόρι -- αυτό είναι ο λόγος που βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν. Η καρδιά του και το μυαλό του», είπε ο Στιλ.

 «Με αρρωσταίνει να βλέπω τη σημαία στον ώμο του», υποστήριξε στην αγόρευσή του, δείχνοντας το Χολμς στη φωτογραφία. «Με αρρωσταίνει».

Ο Χολμς, 19 ετών όταν διέπραξε την δολοφονία, ομολόγησε την ενοχή του και στην κατηγορία ότι είχε στην κατοχή του ένα κόκαλο από το ένα από τα δάκτυλα του παιδιού ως τρόπαιο. Ομολόγησε επίσης ότι έκανε χρήση μαριχουάνας.