Στην ιστορία, τουλάχιστον για την Καταλονία, περνούν οι ταυρομαχίες, καθώς μερικοί από τους κορυφαίους ταυρομάχους της Ισπανίας συγκεντρώνονται στην Βαρκελώνη για τους τελευταίους αγώνες πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση του σπορ -ή κατ' άλλους, βάρβαρου εθίμου- που ψήφισε η περιφερειακή κυβέρνηση. Η απαγόρευση των ταυρομαχιών στην Καταλονία τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012, αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το τελευταίο με προγραμματισμένους αγώνες.

Η αρένα Monumental, το επίκεντρο των «αποχαιρετιστήριων αγώνων», θα είναι γεμάτη με 20.000 θεατές διαδοχικά το Σάββατο και την Κυριακή, όπου ο Σεραφίν Μαρίν θα γίνει ο τελευταίος ματαδόρ που σκοτώνει ταύρο σε αγώνα στην Καταλονία.

Στο Monumental θα βρεθούν επίσης ορισμένοι από τους διασημότερους Ισπανούς ταυρομάχους, όπως ο Χοσέ Τομάς, ο Μοράντε δε λα Πούεμπλα και ο Χοσέ Μαρία Μανσαράνες.

Κεντρικής όμως σημασίας είναι, όπως σημειώνει η El Pais, ότι το «ξεπούλημα» της Monumental αυτό το Σαββατοκύριακο αποτελεί εξαίρεση για τις τελευταίες σεζόν: Η αρένα γέμιζε, στις καλύτερες ημέρες της τον τελευταίο καιρό, το πολύ μέχρι τη μέση, και μάλιστα κυρίως μόνο με τουρίστες.

H Καταλονία είχε γίνει πέρυσι η δεύτερη ισπανική περιφέρεια που έθετε εκτός νόμου τις ταυρομαχίες -στην πρώτη απαγόρευση στην ισπανική επικράτεια είχαν προχωρήσει ήδη από το 1991 τα Κανάρια Νησιά, όπου το έθιμο δεν ήταν ούτως ή άλλως ιδιαίτερα δημοφιλές.

Πηγή: in.gr