Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε διαδηλώσεις στη Συρία, ενώ διαδηλωτές προσκείμενοι στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επιτέθηκαν στον πρεσβευτή της Γαλλίας Ερίκ Σεβαλιέ, πετώντας του πέτρες και αυγά.
Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, μια οργάνωση ακτιβιστών που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις κατά του Άσαντ, ανέφερε ότι οι 18 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από ενέργειες των υπηρεσιών ασφαλείας. Τουλάχιστον 12 εξ αυτών σκοτώθηκαν στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Η επίθεση στο Σεβαλιέ νωρίτερα αποδόθηκε στο γεγονός ότι το Παρίσι είναι όλο και πιο επικριτικό έναντι του Άσαντ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ έκανε λόγο την Δευτέρα περί διάπραξης «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» από το καθεστώς, ενώ την 13η Σεπτεμβρίου, μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Φορντ, ο Σεβαλιέ είχε λάβει μέρος σε εκδήλωση για να τιμηθεί ένας ακτιβιστής ο οποίος καταγγέλθηκε ότι πέθανε από τα βασανιστήρια που υπέστη.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι, ανάμεσά τους 100 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από κύμα καταστολής του καθεστώτος έναντι των διαδηλώσεων, που διαρκούν από τα μέσα του Μαρτίου.

Στο μεταξύ ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής Άμυνας της Συρίας Μπάσαμ Νατζμ Εντίν απεβίωσε από καρδιακή προσβολή την Παρασκευή, όπως μετέδωσε χθες το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.