Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές συγκροτούν ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν γίνονταν 'πρόωρα' βουλευτικές εκλογές, ζήτησαν σήμερα οι πολίτες της ΕΕ να εμπλακούν ενεργητικότερα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, μέσω δημοψηφισμάτων. Μάλιστα ο ηγέτης των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντάνιελ Κον Μπεντίντ, ζήτησε πρόσφατα, οι ευρωπαίοι πολίτες να κληθούν να ψηφίζουν και για την επιλογή των κορυφαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.

"Εαν κάτι τέτοιο γίνει, τότε έχει ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση για την ΕΕ", υπογράμμισε ο Κον Μπεντίντ στις δηλώσεις του για το ίδιο θέμα στην εφημερίδα Tagesspiegel στο αυριανό φύλλο της.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ των Σοσιαλδημοκρατών δηλώνει, σήμερα, στην Bild am Sonntag ότι "για τα βασικά ζητήμα ευρωπαϊκής πολιτικής, στο μέλλον οι πολίτες, και στη Γερμανία, πρέπει να ερωτώνται άμεσα". "Πρέπει να αναζητήσουμε περισσότερο την υποστήριξη των πολιτών, αναφορικά με την ΕΕ".

Ο Τσεμ 'Εζντεμιρ των Πρασίνων δήλωσε απ την πλευρά του στην εφημερίδα Tagesspiegel, στο φύλλο της Δευτέρας, ότι "χαιρόμαστε, που οι Σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν, να δοθεί στους πολίτες μεγαλύτερος άμεσος ρόλος, για τις υποθέσεις της ΕΕ".

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι κυβέρνησαν τη Γερμανία από το 1998 έως το 2002.

Σήμερα, έχουν σχηματίσει την κυβέρνηση σε τοπικά κοινοβούλια την ώρα που, ειδικά όσον αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που επικαλείται το Ρόιτερς, "η πολιτική συνεργασία τους παρουσιάζεται συνεκτικότερη, σε σύγκριση με την αντίστοιχη στον συνασπισμό υπό την καγκελάριο Μέρκελ".

Τη νέα εβδομάδα, την Πέμπτη, στο γερμανικό κοινοβούλιο γίνεται η κρίσιμη ψηφοφορία για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού σταθερότητας στην ευρωζώνη, του EFSF.