Από την 1η έως τις 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η απογραφή ταυ πληθυσμού στην ΠΓΔΜ, δήλωσε η επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής (ΚΕΑ) Βέσνα Γιάνεφσκα. Αρχικά, η απογραφή επρόκειτο να διεξαχθεί τον περασμένο Απρίλιο, όμως αναβλήθηκε, λόγω του ρευστού τότε πολιτικού κλίματος, ενόψει της προκήρυξης των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο, αλλά και λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, μελών της ΚΕΑ, για τον τρόπο διεξαγωγής της απογραφής. Μεταξύ άλλων, θα απογραφούν κι όσοι βρίσκονται και ζουν εκτός χώρας, το πολύ μέχρι έναν χρόνο.

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε το 2002 και σύμφωνα με τα στοιχεία της, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν περίπου σε 2.020.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2002, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί το 25,17%, ενώ 3,85% είναι Τούρκοι, 2,66% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι. Τα μέλη άλλων εθνικών κοινοτήτων συγκροτούσαν το 1%.