Μία επιτροπή, που δημιουργήθηκε έπειτα από αίτημα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και είναι επιφορτισμένη να απαντήσει στα αιτήματα του κοινωνικού κινήματος διαμαρτυρίας που έχει δημιουργηθεί στο Ισραήλ για το αυξημένο κόστος ζωής, κατέθεσε σήμερα τις προτάσεις της, με τις οποίες δεσμεύεται να κατασκευάσει κατοικίες και να βελτιώσει την εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τις βασικές γραμμές της έκθεσης που δημοσιοποιήθηκαν από τα τοπικά μέσα, η επιτροπή της οποίας προΐσταται ο οικονομολόγος Μανουέλ Τράχτενμπεργκ κάνει πολλές προτάσεις για την αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης από την έλλειψη κατοικιών με προσιτά ενοίκια, την αύξηση των τιμών, τις ανισότητες στην εκπαίδευση, τους φόρους και την υγεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιτροπή φέρεται να πρότεινε να μειωθεί κατά 800 εκατομμύρια δολάρια ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ισραήλ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Πρόταση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από το στρατό.

Ο Νετανιάχου έλαβε την έκθεση της επιτροπής σήμερα, μόλις επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου παρουσίασε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη θέση των Ισραηλινών μετά το αίτημα των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη ενός κράτους στον οργανισμό.

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κατεβαίνουν από τα μέσα Ιουλίου στους δρόμους καταγγέλλοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε όταν νεαροί από τη μεσαία τάξη έστησαν σκηνές σε πολλές μεγάλες πόλεις του Ισραήλ για να διαμαρτυρηθούν για το απαγορευτικό κόστος της στέγασης.