Το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, το οποίο αμφισβητεί έντονα το τελευταίο διάστημα την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, την προκάλεσε εκ νέου σήμερα απαιτώντας εγγυήσεις ότι δεν θα αποκτήσει κρυφά χαρακτηριστικά ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Το γερμανικό κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένο να ψηφίσει την Πέμπτη νομοθέτημα που εγκρίνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς ευρωσκεπτικιστές σχεδιάζουν να καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, γενικός γραμματέας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που έχει αντιδράσει έντονα στην πολιτική της Μέρκελ παρότι υποστηρίζει το νομοσχέδιο για το ΕΤΧΣ, δήλωσε ότι «η καγκελάριος πρέπει να αποσαφηνίσει πάρα πολύ γρήγορα ότι δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στην ατζέντα του ΕΤΧΣ».

Ο Λίντνερ αναφερόταν στις υποθέσεις ότι το ΕΤΧΣ μπορεί να υποστηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο Λίντνερ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του συνασπισμού του FDP και του κόμματος της Μέρκελ.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ απέρριψε τις υποθέσεις αυτές, παραπέμποντας στη μακρά συνέντευξη που έδωσε η καγκελάριος Μέρκελ την Κυριακή.

«Η καγκελάριος μίλησε χθες επί σχεδόν μια ώρα για τις προθέσεις της και τις απόψεις της όσον αφορά την Ευρώπη. Νομίζω ότι ουδείς θα μπορούσε να πει ότι αποκρύπτει τις αληθινές της προθέσεις», είπε ο Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.