Ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο διέλυσε σήμερα το κοινοβούλιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ δήλωσε ότι μέχρι τότε ενδέχεται να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο Θαπατέρο ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Νοεμβρίου, ενώ η προεκλογική εκστρατεία θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 18 Νοεμβρίου. Τα δύο σώματα της βουλής θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε στη διάρκεια ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.

"Σήμερα δεν είναι η ημέρα του απολογισμού", δήλωσε ο Θαπατέρο, που δεν είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις εκλογές αυτές, ενώ πρόσθεσε ότι απλώς επιθυμεί να "εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους πολίτες".

Ο Θαπατέρο είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιουλίου. Κανονικά οι εκλογές θα έπρεπε να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2012.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) ζητούσε επίμονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς εθεωρείτο το φαβορί μετά τη σοβαρή ήττα που υπέστη το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις περιφερειακές εκλογές της 22ας Μαΐου.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την εφημερίδα El Periodico, ο υποψήφιος του PP Μαριάνο Ραχόι ενδέχεται να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία μεγαλύτερη από αυτή που είχε κερδίσει ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ το 2000.

Το PP φέρεται να εξασφαλίζει το 46,1% των ψήφων, έναντι 31,4% του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

Όσον αφορά την οικονομία ο Θαπατέρο δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο ότι: "Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα αν είναι απαραίτητο" μέχρι τις εκλογές.

Αν και το κοινοβούλιο έχει διαλυθεί επισήμως, θα υπάρχει μία μόνιμη νομοθετική επιτροπή η οποία θα μπορεί να εγκρίνει έκτακτα οικονομικά μέτρα.