Ο πρόεδρος της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, Άντζελο Μπανιάσκο, μιλώντας ενώπιον του μόνιμου επισκοπικού συμβουλίου, στην Ρώμη, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο στην ποιότητα της δημόσιας ζωής στην Ιταλία και στις προσωπικές επιλογές των πρωταγωνιστών της.
Ο καρδινάλιος Μπανιάσκο καταδίκασε ανοικτά συμπεριφορές «που όχι μόνον έρχονται σε αντίθεση με την δημόσια αιδώ, αλλά που προκαλούν θλίψη και είναι βαθύτατα κενές».

Πρόκειται για «τρόπους ζωής, που αν αποδειχθούν αληθινοί, δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν συμβατοί με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με την ευπρέπεια των θεσμών και της δημόσιας ζωής», υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος καθολικός κληρικός.

Σύμφωνα με σχολιαστές, έστω και αν ο επικεφαλής των ιταλών καθολικών επισκόπων δεν αναφέρθηκε άμεσα στον ιταλό πρωθυπουργό, τα λόγια του «φωτογραφίζουν» συμπεριφορές και δικαστικές περιπέτειες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οι σχέσεις του ιταλού πρωθυπουργού με τον ποντίφικα κατά πολλούς αναλυτές είναι τυπικές και μόνο.

Ο Άντζελο Μπανιάσκο υπογράμμισε επίσης ότι «οι ακόλαστες συμπεριφορές και οι ακατάλληλες σχέσεις είναι καθαυτές αρνητικές και παράγουν κοινωνική ζημία, ανεξαρτήτως από το αν δημοσιοποιούνται. Μολύνουν την ατμόσφαιρα και βαραίνουν την κοινή μας πορεία».

Ο στενός συνεργάτης του πάπα Βενέδικτου, πρόσθεσε, τέλος, ότι «οποιοσδήποτε επιλέγει την πολιτική στράτευση, πρέπει να έχει επίγνωση της αίσθησης του μέτρου και της εγκράτειας, της πειθαρχίας και της τιμής που αυτή συνεπάγεται, όπως μας υπενθυμίζει και το Σύνταγμα της Ιταλίας».