Ο Μουάμαρ Καντάφι παραμένει μια απειλή για τη Λιβύη όσο εξακολουθεί να είναι ελεύθερος, υποστήριξε σήμερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
"Τα τάγματα του Καντάφι συνεχίζουν να σκοτώνουν αθώους πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας", τόνισε ο Τζιμπρίλ, ο οποίος είπε ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης διαθέτει τεράστια περιουσία "σε ρευστό και σε χρυσάφι".

"Ο ίδιος και οι γιοι του είναι σε θέση να μετακινούνται ελεύθερα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της Λιβύης μέχρι να συλληφθούν. Το γεγονός ότι είναι ελεύθερος και έχει στη διάθεσή του τέτοια πλούτη σημαίνει ότι είναι σε θέση να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και το Σάχελ και τη Σαχάρα", προειδοποίησε.

Ακόμη και αν βρεθεί εκτός Αφρικής, ο Καντάφι "μπορεί να επανέλθει στις τρομοκρατικές πρακτικές του παράσχοντας όπλα" σε εξτρεμιστικές οργανώσεις", υποστήριξε.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ο Τζιμπρίλ είπε ότι θα συνεχιστούν "μέχρι να μην υπάρχουν πια νεκροί μεταξύ των πολιτών" ενώ εξέφρασε την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και να αποδεσμεύει τα χρήματα που είχαν "παγώσει".