Το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε κι έλαβε την έγκριση των νέων αρχών της Λιβύης για επαναλειτουργία της ρουμανικής πρεσβείας στην Τρίπολη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της βαλκανικής αυτής χώρας Τέοντορ Μπακόνσκι. Στο πρώτο στάδιο, όπως εξήγησε, θα διοριστεί ένας επιτετραμμένος κι όχι ένας πρέσβης.

"Ζητήσαμε και λάβαμε έγκριση για επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη. Η διαδικασία είναι καθ' οδόν. Θα έχουμε και πάλι εκεί παρουσία, με διπλωμάτες και προξενικό προσωπικό […] Η κατάσταση εκεί (στη Λιβύη) εξακολουθεί να είναι αρκετά ασαφής, γι' αυτό και προς το παρόν δεν θα διαπιστεύσουμε νέο πρέσβη, αλλά έναν επιτετραμμένο και μόλις συγκροτηθεί με νόμιμο τρόπο η κυβέρνηση, θα στείλουμε φυσικά και πρέσβη", διευκρίνισε ο κ. Μπακόνσκι.

Ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας είπε ακόμη ότι την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, είχε σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ.

"Τον διαβεβαίωσα ότι η Ρουμανία στηρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και πως θέλουμε να συμμετάσχουμε στην ανασυγκρότηση της Λιβύης. Ακόμη, ότι είμαστε παραδοσιακά φίλες χώρες και πως θα σταθούμε στο πλευρό των νέων αρχών", σημείωσε ο κ. Μπακόνσκι.

Υπογράμμισε δε ότι η ρουμανική κυβέρνηση αναμένει από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης να υλοποιήσει όλα όσα έχει συμφωνήσει με τη διεθνή κοινότητα σε ό,τι αφορά την κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος, τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης και την οικονομική ανοικοδόμηση της χώρας, που δοκιμάστηκε σκληρά από τις εσωτερικές συγκρούσεις.

"Σκοπεύουμε, αφότου επιστρέψει η κατάσταση σε κανονικούς ρυθμούς, να καλέσουμε όλους τους Ρουμάνους που δούλευαν εκεί, καθώς και τις ρουμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στη λιβυκή αγορά, να επιστρέψουν", είπε χαρακτηριστικά ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ρουμανία αναγνώρισε επίσημα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης τον περασμένο Αύγουστο, απευθύνοντας πρόσκληση προς αντιπροσωπεία της Λιβύης να επισκεφθεί το Βουκουρέστι προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Συνολικά, από την περασμένη άνοιξη, οπότε και ξέσπασαν οι διαμάχες στη Λιβύη, έως σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας φρόντισε για την απομάκρυνση 739 Ρουμάνων πολιτών από την αραβική αυτή χώρα.