Η έγκριση ανέγερσης 1.000 νέων κατοικιών για εποίκους στον εβραϊκό οικισμό Γκίλο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνιστά μια "απόρριψη" της ανακοίνωσης του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.
"Το Ισραήλ απαντά στην ανακοίνωση του Κουαρτέτου με 1.100 όχι", είπε ο Ερεκάτ αναφερόμενος στην έκκληση του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία), την περασμένη Παρασκευή, για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το Κουαρτέτο είχε ζητήσει από τις δύο πλευρές να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες και να αποφύγουν "προκλητικές ενέργειες ώστε οι διαπραγματεύσεις να είναι αποτελεσματικές".

Νωρίτερα σήμερα ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την έγκριση 1.100 νέων κατοικιών στο Γκίλο της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ο Ερεκάτ κατηγόρησε εκ νέου το Ισραήλ ότι με τις ενέργειές του, δηλαδή τον εποικισμό και την κατοχή της Ιερουσαλήμ, καταστρέφει τις προοπτικές για δημιουργία "δύο κρατών", παλαιστινιακού και ισραηλινού που θα συνυπάρχουν αρμονικά.

Ωστόσο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο, επανέλαβε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον δεν συμφωνεί με τους Παλαιστίνιους ότι ο εποικισμός θα πρέπει να σταματήσει προκειμένου να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, όπως είχε ζητήσει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει το "πάγωμα" του εποικισμού ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του που πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο στην εφημερίδα Jerusalem Post ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει νέο μορατόριουμ στους εποικισμούς μετά τη 10μηνη διακοπή στην ανέγερση κατοικιών πέρσι. "Δώσαμε ήδη" φέρεται να είπε στη συνέντευξη αυτή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.