Με παρέμβαση τους οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στις κινεζικές αρχές προκειμένου να σεβαστούν τα δικαιώματα των Θιβετιανών. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να παρέμβει μετά από την αυτοθυσία δύο έφηβων θιβετιανών βουδιστών μοναχών, οι οποίοι αφού απηύθυναν έκκληση για θρησκευτική ελευθερία και για την επιστροφή του εξόριστου Δαλάι Λάμα, αυτοπυρπολήθηκαν.

Η πράξη αυτοθυσίας των δύο μοναχών που σημειώθηκε χθες, είχε ως αποτέλεσμα νέο κύμα καταστολής από την πλευρά των κινεζικών αρχών.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιχειρεί να πείσει την Κίνα να εξουσιοδοτήσει τους δημοσιογράφους ώστε να λειτουργήσουν ως διπλωμάτες προκειμένου να μπορούν να αναλάβουν ρόλο παρατηρητή στην νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες των Θιβετιανών, το Πεκίνο προβαίνει σε καταστολή των διαμαρτυρόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή τραγική επιλογή των δύο μοναχών, δεν ήταν η πρώτη πράξη αυτοθυσίας των τελευταίων ημερών. Προηγήθηκε, τον περασμένο Μάρτιο και Αύγουστο, ο θάνατος δύο μοναχών σε παρόμοιες διαμαρτυρίες στη μονή Κίρτι και στη μονή Νιάτσο.