Οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τις νέες λιβυκές αρχές για να προστατεύσουν τα αποθέματα όπλων του έκπτωτου καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι και να αποτρέψουν τη διασπορά τους, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Από την έναρξη της κρίσης, έχουμε δεσμευτεί με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας ώστε να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Λιβύη για την προστασία όλων των αποθεμάτων συμβατικών όπλων», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ.

Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν «τη συλλογή, τον έλεγχο και τον περιορισμό των φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος».

«Εξετάζουμε όλες τις επιλογές για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στις επιχειρήσεις αυτές», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός στρατηγός Κάρτερ Χαμ, ο υπεύθυνος της πρώτης φάσης της επιχείρησης των αεροπορικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά του καθεστώτος Καντάφι, είχε δηλώσει στις αρχές Απριλίου ότι φοβάται μήπως περιέλθει στην κατοχή ενόπλων ένα μέρος των 20.000 φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος που φέρεται να έχει στα χέρια του το καθεστώς Καντάφι και χρησιμοποιηθούν κατά των αεροσκαφών της γραμμής.

Παράλληλα η δημοκρατική γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ απέστειλε επιστολή την Τρίτη στον υπουργό Άμυνας Λίον Πανέτα και την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο για να τους ζητήσει να συγκροτήσουν μια κοινή δύναμη για την προστασία των εμπορικών αεροσκαφών κατά της απειλής των πυραύλων αυτών.

«Η πολιτική της κυβέρνησης για την ασφάλεια των όπλων αυτών στη Λιβύη και στον κόσμο είναι καθοριστικής σημασίας και προσωπικά εγκρίνω τις προσπάθειες αυτές», γράφει η Μπόξερ στην επιστολή της πριν προσθέσει: «ελπίζω ότι θα είστε σύμφωνοι πως ήρθε η στιγμή να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να ξεπεράσουμε την απειλή αυτή».

Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται η γερουσιαστής, τουλάχιστον 40 πολιτικά αεροσκάφη επλήγησαν από φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος από τη δεκαετία του 1970.
TAGS