Αξιωματούχοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) και της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eulex) επισήμαναν ότι τα βίαια επεισόδια στη διάβαση Γιάρινιε, στο βόρειο Κόσοβο, ήταν αποτέλεσμα πρόκλησης Σέρβων εξτρεμιστών. Ο εκπρόσωπος της KFOR Ραλφ Αντάμετς, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, χθες το βράδυ, στην Πρίστινα, μετά τις συμπλοκές Σέρβων κατοίκων του βορείου Κοσόβου με άντρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR), κοντά στη συνοριακή διάβαση Γιάρινιε και τον τραυματισμό 11 ατόμων, είπε ότι οι αναταραχές άρχισαν το μεσημέρι, όταν ένας οδηγός με ιδιωτικό όχημα επιχείρησε να περάσει βίαια από το σημείο ελέγχου της KFOR, στη διάβαση Γιάρινιε.

«Οι δυνάμεις της KFOR ενήργησαν ώστε να εμποδίσουν τη διέλευση και ο στρατιώτης της KFOR τραυματίστηκε από το όχημα. Στη διάρκεια του επεισοδίου επιχειρήθηκε να αφαιρεθεί το όπλο του στρατιώτη, ο οποίος μετά από φραστική προειδοποίηση άνοιξε πυρ και τραυμάτισε τον πολίτη που προσπάθησε να του πάρει το όπλο. Η κατάσταση τότε επιδεινώθηκε και εναντίον των στρατιωτών της KFOR χρησιμοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αυτοσχέδιων εκρηκτικών», ανέφερε ο κ. Αντάμετς.

Ο εκπρόσωπος της KFOR δεν θέλησε να απαντήσει τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποίησαν οι στρατιώτες στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων.

Ο εκπρόσωπος της Eulex Νίκολας Χότον τόνισε ότι άγνωστα άτομα προσπάθησαν, χθες το πρωί, με φορτηγό, να περάσουν από το σημείο ελέγχου και ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Δεν διευκρίνισε τον τύπο των όπλων που προέταξαν οι στρατιώτες της KFOR, αλλά είπε ότι δεν ήταν φονικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ιατρική έκθεση, σύμφωνα με την οποία οι τραυματίες που διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας της Μιτρόβιτσα φέρουν τραύματα από πυροβόλα όπλα δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Επίσης, δεν διευκρίνισε ποιος έδωσε την εντολή για να ανοίξουν πυρ οι στρατιώτες.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα αντιδράσουν, αν απειληθεί η ζωή των στρατιωτών ή οποιουδήποτε πολίτη στο Κόσοβο.

Οι κ.κ. Αντάμετς και Χότον ανέφεραν ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για όλα τα άτομα που υποκίνησαν τη βία στη διάβαση Γιάρινιε και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα να επικρατήσουν η τάξη και ο νόμος σε όλη την περιοχή του Κοσόβου και να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο.