Επικεφαλής δήμων με σερβικό πληθυσμό στο βόρειο Κόσοβο κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιστούν αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα για τα δικαιώματά τους, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο χωριό Ζούπατς, στο δήμο Ζούμπιν Πότοκ.
Ο επίσκοπος Ράσκας-Πριζρένης, Θεοδόσιος, μιλώντας ενώπιον 2000 κατοίκων της περιοχής τούς ζήτησε να διεκδικήσουν χριστιανικά τα δικαιώματά τους.

«Έχουμε μεγάλο βάρος για να μας απομακρύνουν απ' αυτούς τους χώρους και ταυτόχρονα έχουμε βαθιές ρίζες ώστε να μας εκριζώσουν και να μας φυτεύσουν σε άλλο τόπο», είπε ο Επίσκοπος Ράσκας-Πριζρένης .

Επισήμανε ότι επιθυμία του είναι να παραμείνει ο λαός στο χώρο που του ανήκει, να διαφυλάξει τις εστίες του, τους κοντινούς του ανθρώπους και το σημαντικότερο την εικόνα του.

Ο δήμαρχος του Λεπόσαβιτς Μπράνκο Νίνιτς είπε ότι οι Σέρβοι μόνο με ειρηνικό τρόπο πρέπει να αντιδράσουν στην εγκατάσταση θεσμών της Πρίστινας στο βόρειο Κόσοβο.

Ο κ. Νίνιτς κάλεσε την KFOR και τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας να παραμείνουν στα όρια της ουδετερότητας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου και να μην βοηθούν τις αρχές της Πρίστινας στην αποστολή τελωνειακών υπαλλήλων και αστυνομικών στις διαβάσεις στο βόρειο Κόσοβο.

Στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί στην οδική αρτηρία Κόσοβοσκα Μιτρόβιτσα-Ριμπάριτσα, στο ύψος του Ζούπατς, οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής έχουν τοποθετήσει έργα ζωγραφικής παιδιών που φοιτούν σε παιδικό σταθμό, που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από τα οδοφράγματα.

Η κατάσταση στην κοντινή διάβαση Μπρνιακ είναι ήρεμη, αλλά η διέλευση οχημάτων δεν είναι δυνατή, λόγω των οδοφραγμάτων.

Οι στρατιώτες της KFOR, οι τελωνειακοί υπάλληλοι και οι αστυνομικοί της Eulex μεταβαίνουν στη διάβαση μόνον από αέρος και με ελικόπτερα προμηθεύονται νερό και τροφή.

Οι Σέρβοι εμποδίζουν τη διέλευση οχημάτων και στις δύο πλευρές του δρόμου, καθώς στη μία έχουν μεταφέρει
χώμα και χαλίκια και στην άλλη έχουν τοποθετήσει φορτηγά.