Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προσπάθησε σήμερα να κατεβάσει τους τόνους στον κυβερνητικό της συνασπισμό επιχειρώντας να καθησυχάσει τους φόβους των βουλευτών της ότι η Γερμανία «πετάει τα λεφτά της» στην Ελλάδα.
«Προσπαθούμε να αποφύγουμε μία ελληνική χρεοκοπία, όμως δεν μπορώ να την αποκλείσω», φέρεται να δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Bild.

Η γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι η ψήφος υπέρ του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα πάει χαμένη, όμως παραδέχτηκε ότι τα χρήματα των γερμανών φορολογούμενων μπορεί να μην εισπραχθούν ποτέ.

Η Μέρκελ είναι αντιμέτωπη με την αυριανή ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή της Γερμανίας) σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), για την έγκριση της οποίας ενδέχεται να χρειαστεί να βασιστεί στην αντιπολίτευση. Πολιτικοί που ήταν παρόντες επεσήμαναν ότι η Μέρκελ υπογράμμισε πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι «σχεδόν μηδενικός».

«Ο κόσμος παρακολουθεί αυτή την ψηφοφορία», επεσήμανε η Μέρκελ στους συντηρητικούς βουλευτές της.

Πτώση της Μέρκελ προβλέπει η αντιπολίτευση στη Γερμανία

Την ίδια στιγμή, ο Τόμας Όπερμαν, ηγετικό στελέχος των Σοσιαλδημοκρατών, σε συνέντευξη του στο Ρόιτερς, υποστήριξε όταν δεν πειστούν οι αντάρτες στο συναπισμό της Μέρκελ, τότε η κυβέρνηση θα πέσει πολύ σύντομα.

Ο Όπερμαν υποστήριξε ότι ο λαϊκιστικός τόνος και οι παλινωδίες όσον αφορά την πολιτική που ακολουθεί η Μέρκελ επιδείνωσαν τις κρίσεις χρέους στην ευρωζώνη και έπληξαν την εικόνα της χώρας.

«Ο συνασπισμός είναι ήδη μια πολιτική αποτυχία», δήλωσε ο Όπερμαν.

«Πολλοί βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι εάν αυτή (η Μέρκελ) δεν εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στις τάξεις του συνασπισμού, τότε το τέλος ενδέχεται να έλθει πολύ γρήγορα για την κυβέρνησή της».

Ο Όπερμαν κατηγόρησε την Μέρκελ ότι η πολιτική διαχείριση της κρίσης που έχει ακολουθήσει είναι «καταστροφική», καθώς η προσέγγισή της χαρακτηρίστηκε από συχνούς ελιγμούς, έλλειψη συνοχής και οράματος.

«Η κα Μέρκελ κατέστησε την κρίση χειρότερη με τις λαϊκιστικές της επιθέσεις ειδικά εναντίον των χωρών του νότου».

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά σαφή ιδέα για το πού θέλει να πάει. Σύρεται από τις αγορές και τα άσχημα εκλογικά της αποτελέσματα. Δεν βασίστηκε σε ένα ξεκάθαρο όραμα για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η πολιτική και οικονομική ενότητα στην ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα έπρεπε να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Αυτό δεν φαίνεται πουθενά. Η κυρία Μέρκελ αντιστέκεται στο να αναλάβει την ηγεσία στην Ευρώπη. Ενδιαφέρεται μόνο να κρατήσει την εξουσία στην δική της χώρα».