Την ανησυχία του σχετικά με τις απειλές για την ασφάλεια του Ισραήλ που προέρχονται από το Σινά της Αιγύπτου, εξέφρασα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που επιζητούν να σαμποτάρουν την ειρήνη (...), να χρησιμοποιήσουν το Σινά ως βάση για επιθέσεις που εξαπολύονται από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Λωρίδα της Γάζας ως βάση για επιθέσεις από το Σινά», ανέφερε ο Νετανιάχου στην εφημερίδα Τζερούζαλεμ Ποστ.

Είχε προηγηθεί επίθεση στις αρχές της εβδομάδας σε αγωγό από τον οποίο μεταφέρεται αιγυπτιακό φυσικό αέριο στο Ισραήλ και την Ιορδανία. Η επίθεση ήταν η έκτη που γίνεται από το Φεβρουάριο στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά.

«Πρόκειται όπως φαίνεται για μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη. Ελπίζω ότι όλες οι πλευρές στην Αίγυπτο κατανοούν καλά τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Αυγούστου, οκτώ Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από επίθεση στην περιοχή Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη μεθόριο με την Αίγυπτο.

Κατά την καταδίωξη των δραστών της επίθεσης, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν έξι Αιγύπτιους αστυνομικούς σε ανταλλαγές πυρών, προκαλώντας διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Το κλίμα έντασης ήρθε να ενισχύσει η καταστροφή τμήματος των γραφείων της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αίγυπτο τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Σεπτεμβρίου από εξοργισμένο πλήθος.

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή απόφαση για την οικοδόμηση 1.100 κατοικιών σε ισραηλινό οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την ενέργεια αυτή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters, Naftemporiki.gr