Για πρώτη φορά από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, η Σλοβενία θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Ντανίλο Τουρκ. Οι βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου είναι οι έκτες στην ιστορία του σλοβενικού κράτους και θα διεξαχθούν πρόωρα, λόγω της υπερψήφισης της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Μπορούτ Παχόρ, την περασμένη εβδομάδα, στη βουλή.

Δύο φορές ακόμη στο παρελθόν, κυβερνήσεις στη Σλοβενία έχασαν την εμπιστοσύνη της βουλής: το 1992 η κυβέρνηση του Λόιζε Πέτερλε και το 2000 η κυβέρνηση του Γιάνεζ Ντνόβσεκ. Ωστόσο, και στις δύο αυτές περιπτώσεις υπήρξε πρόταση για εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος ανέλαβε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αυτή τη φορά, όμως, κανένα από τα κόμματα (απαιτείται η υπογραφή τουλάχιστον 10 βουλευτών), αλλά ούτε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Σλοβενίας δεν κατέθεσαν σχετική πρόταση, στο πλαίσιο της προθεσμίας που είχε δοθεί κι έτσι ο κ. Τουρκ αποφάσισε να προχωρήσει σε διάλυση του κοινοβουλίου, που θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Οκτωβρίου, καθώς και σε προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη των εκλογών, θα πρέπει, μέσα σε δύο μήνες, να συγκροτηθεί το νέο κοινοβούλιο. Το νωρίτερο δε που μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, μετά την προκήρυξή τους, είναι 40 ημέρες.

Η θητεία των απερχόμενων βουλευτών ολοκληρώνεται με τη συγκρότηση του νέου σώματος, σε διάστημα το πολύ 20 ημερών από την εκλογή των μελών του κοινοβουλίου. Ωστόσο, οι απερχόμενοι βουλευτές έχουν περιορισμένες εξουσίες έως τότε.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής Ντούσαν Βούτσκο δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές. "Σε ό,τι αφορά την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, δεν υπάρχουν εμπόδια. Είμαστε έτοιμοι και τα πάντα θα κυλήσουν ομαλά", είπε χαρακτηριστικά.

Τα πολιτικά κόμματα, ομάδες, αλλά και μεμονωμένα άτομα, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη "μάχη" για μία από τις 90 θέσεις του σλοβενικού κοινοβουλίου, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών για την υποβολή των ψηφοδελτίων τους, αμέσως μόλις ξεκινήσει η προεκλογική διαδικασία.

Τα ψηφοδέλτια μπορούν να συγκροτηθούν από κάποιο πολιτικό κόμμα ή από έναν αριθμό κομμάτων ή από μια ομάδα ψηφοφόρων. Τα πολιτικά κόμματα μπορούν να έχουν υποψήφιους και στις οχτώ εκλογικές περιφέρειες, εάν το ψηφοδέλτιό τους έχει τη στήριξη τουλάχιστον τριών απερχόμενων βουλευτών ή τουλάχιστον 50 ψηφοφόρων σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Μέχρι στιγμής, μόνο μια τέτοια πολιτική ομάδα έχει ανακοινώσει τους υποψηφίους της- πρόκειται για ένα κίνημα που φέρει την ονομασία "Για τη Σλοβενία", στο οποίο πρωτοστατεί μια ομάδα δημάρχων, που δεν είναι μέλη κάποιου πολιτικού κόμματος.