Η διεθνής αστυνομία Interpol ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέδωσε «κόκκινη ειδοποίηση» ζητώντας από τις 188 χώρες-μέλη της να συλλάβουν τον Σαάντι Καντάφι, έναν από τους γιους του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, κατόπιν αιτήματος των λιβυκών αρχών. «Καθώς η Ιnterpol επιβεβαιώνει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σαάντι Καντάφι, 38 ετών, εθεάθη για τελευταία φορά στο Νίγηρα, αυτή η κόκκινη ειδοποίηση συνιστά περιφερειακό και διεθνή συναγερμό για τις χώρες που είναι γειτονικές με τη Λιβύη και το Νίγηρα για να βοηθήσουν να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο Σαάντι Καντάφι», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διεθνής αστυνομική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Λιόν (ανατολική κεντρική Γαλλία).

Ο Σαάντι Καντάφι καταζητείται από τις νέες λιβυκές αρχές που τον κατηγορούν ότι "οικειοποιήθηκε αγαθά δια της βίας και του εκφοβισμού όταν διοικούσε τη λιβυκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία", σύμφωνα με την Ιντερπόλ.

«Ως διοικητής στρατιωτικών μονάδων που φέρονται αναμιγμένες στην καταστολή των διαδηλώσεων αμάχων στη διάρκεια της λιβυκής εξέγερσης, ο Σαάντι Καντάφι υπόκειται επίσης σε απαγόρευση να ταξιδεύει και σε πάγωμα των περιουσιακών αγαθών του που διατάχθηκε το Μάρτιο από τα Ηνωμένα Έθνη», υπενθύμισε η Ιντερπόλ.

«Αυτή η 'κόκκινη ειδοποίηση' θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα του Σαάντι Καντάφι να μετακινείται και να διασχίζει σύνορα. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο που θα βοηθήσει τις αρχές να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν", δήλωσε ο Ρόναλντ Κ. Νομπλ, γενικός γραμματέας της Interpol.

Πρόκειται για την πρώτη «κόκκινη ειδοποίηση» που εκδόθηκε από την Ιντερπόλ κατόπιν αιτήματος των νέων λιβυκών αρχών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, επισήμανε.

Ο Σαάντι Καντάφι βρήκε καταφύγιο στις 11 Σεπτεμβρίου στο Νίγηρα. Στις 9 Σεπτεμβρίου η Ιντερπόλ είχε εκδώσει μια «κόκκινη ειδοποίηση» ζητώντας τη σύλληψη του Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ-Ισλάμ και το κουνιάδου του Αμπντάλα Αλ-Σενούσι, πρώην αρχηγού των υπηρεσιών πληροφοριών, σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
TAGS