Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του έχει στόχο να συντάξει ένα νέο σύνταγμα ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012 και θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση για το σκοπό αυτό. Στην Τουρκία υπάρχει ευρεία πολιτική συμφωνία πάνω στην ανάγκη να εκσυγχρονισθεί το σύνταγμα, το οποίο είχε συνταχθεί υπό την κηδεμονία των στρατιωτικών μετά το πραξικόπημα του 1980, όμως προηγούμενες απόπειρες για την αναθεώρησή του είχαν ματαιωθεί από πολιτικές διενέξεις.

Αναλυτές λένε πως ένα νέο σύνταγμα πρέπει να αντιμετωπίσει τα αιτήματα της κουρδικής μειονότητας και να σταθεροποιήσει την επίβλεψη των ενόπλων δυνάμεων από την πολιτική κυβέρνηση. Τις μεταρρυθμίσεις αυτές ζητεί από καιρό η ΕΕ ώστε να εκσυγχρονισθεί το τουρκικό κράτος.

"Θα επικεντρώσουμε εντατικά στο νέο σύνταγμα από την αρχή της νέας θητείας στο κοινοβούλιο. Ελπίζω πως γρήγορα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, θα έχουμε τελειώσει", δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ.

Ο Ερντογάν, το κόμμα του οποίου κέρδισε τον Ιούνιο μια τρίτη διαδοχική θητεία, όμως δεν κατέλαβε αρκετές έδρες ώστε να μπορεί να περάσει μονομερώς τη συνταγματική αναθεώρηση, έχει δηλώσει πως θα εργαστεί με την αντιπολίτευση για το νέο θεμελιώδη νόμο της χώρας.

Πιστεύεται ευρέως πως ο Ερντογάν θέλει να αλλάξει το κοινοβουλευτικό σύστημα της Τουρκίας με ένα προεδρικό, μια πρόταση που συναντά την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι το Σάββατο, μετά τις θερινές διακοπές. Οποιαδήποτε αναθεώρηση του συντάγματος θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα.