Το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου "Πιρί Ρεΐς", σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος τόνισε ότι οι τουρκικές έρευνες "συνεχίζονται βόρεια, από το σημείο όπου βρίσκεται η κυπριακή πλατφόρμα γεωτρήσεων".
Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", ο κ. Μπενλί ανέφερε ότι οι έρευνες του "Πιρί Ρεΐς" "συνεχίζονται δίχως προβλήματα" και ότι "έχει ολοκληρωθεί η έρευνα κατά το ήμισύ της".

Είπε επίσης ότι το πλοίο θα μεταβεί σε λιμάνι στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό, τονίζοντας ότι "τίθεται θέμα να ζητηθεί να κάνουμε έρευνες και σε άλλες περιοχές".

«Απογοήτευση» στη Λευκωσία

Μεγάλη απογοήτευση για τη "συμφωνία" Τουρκίας και ψευδοκράτους για να επιδιώξει την έρευνα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Πρόκληση όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν ότι η Τουρκία θα παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, αν δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τη στιγμή που θα αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία της ΕΕ και πως δεν θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και των κρατών - μελών.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια της νέας Υπάτου Αρμοστή της Κένυας, με έδρα τη Ρώμη, Ζοζεφίν Γουανγκάρι Γκαϊτα (Josephine Wangari Gaita) ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε:

«Πιστεύω ακράδαντα ότι αν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό, όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει, επίσης, να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις, που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η βάση λύσης του προβλήματος συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. «Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ», επεσήμανε.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είπε, είναι η δέσμευση προς την εν λόγω βάση λύσης, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Οσον αφορά τον νέο γύρο εντατικών διαπραγματεύσεων με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία για να σημειωθεί πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και την επόμενη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας, δεν είναι εποικοδομητικές, σημείωσε.

«Επιπλέον, οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης, από την Κυπριακή Δημοκρατία, του κυριαρχικού της δικαιώματος να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τα αποθέματα φυσικού αερίου, που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν. Δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες προς την εξεύρεση λύσης», τόνισε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι είναι, επίσης, λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.