Τις εξαιρετικές σχέσεις, όπως τις χαρακτήρισαν, μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας, επιβεβαίωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Νίκολα Γκρούεφσκι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν αντίστοιχα, κατά τη συνάντηση που είχαν, σήμερα, στα Σκόπια. Ο κ. Γκρούεφσκι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την Τουρκία για την υποστήριξή της στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, καθώς και για τη διαφύλαξη, όπως είπε, της «εθνικής ταυτότητας και του συνταγματικού ονόματος της χώρας».

Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι με τον κ. Ερντογάν συμφώνησαν από κοινού πως η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να εφαρμόζεται με συνέπεια και στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική της διεύρυνσης πρέπει να συμπεριλάβει τις υποψήφιες χώρες, που έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις. Ο κ.Ερντογάν, σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση της Τουρκίας σχετικά με τις «παρεμποδίσεις» στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, εξαιτίας του ζητήματος της ονομασίας, ανέφερε ότι η θέση της χώρας για την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι γνωστή.

«Η θέση της Ελλάδας, για εμάς, είναι ακατανόητη και άδικη. Η Μακεδονία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα, με το οποίο έγινε ανεξάρτητη χώρα. Προθέματα του τύπου, Κάτω, Άνω, Βόρεια, δεν έχουν καμιά σημασία. Ζούμε σ' έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, στον οποίο η ειρήνη και το κυριαρχικό δικαίωμα αποτελούν κοινό στόχο. Η Μακεδονία έχει προοδεύσει τόσο πολύ, που νομίζω ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ πριν από εμάς. Γι΄ αυτό, ακόμη μια φορά, σας συγχαίρουμε», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως κι ανεπιφύλακτα την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή ιστορία και πολιτισμό κι επισήμανε την ανάγκη, όπως είπε, της διατήρησης κι αποκατάστασης των μνημείων στην ΠΓΔΜ από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι κ.κ. Ερντογάν και Γκρούεφσκι αναφέρθηκαν και στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας. Ανέφεραν ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών θα ανέλθουν φέτος στα 400 εκατ. δολάρια, ενώ ο κ.Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα ενθαρρύνει επιχειρηματίες από την Τουρκία να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι, ενώ αργότερα σήμερα θα συναντηθεί και με τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Ο κ.Ερντογάν έφθασε το πρωί στα Σκόπια, για διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ. Τον Τούρκο πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο των Σκοπίων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί επισκέφθηκαν τους χώρους του ανακαινισμένου αεροδρομίου των Σκοπίων, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει από πέρυσι και για τα επόμενα 20 χρόνια, η τουρκική εταιρεία ΤAV.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί αύριο στο Τέτοβο, όπου θα επισκεφθεί το κεντρικό τζαμί της πόλης, καθώς και στο Γκόστιβαρ, όπου ζει μεγάλος αριθμός της τουρκικής εθνικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ. Η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην ΠΓΔΜ βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών των ΜΜΕ των Σκοπίων, ορισμένα από τα οποία σχολίασαν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον κ. Γκρούεφσκι, σε ορισμένα σημεία εκφράσθηκε ιδιαίτερα συναισθηματικά, ιδίως όταν είπε ότι «μόλις έφθασε στη Μακεδονία, αισθάνθηκε σαν στο σπίτι του». Ο Τούρκος πρωθυπουργός, στην επίσκεψη του αυτή στην ΠΓΔΜ, συνοδεύεται από τη σύζυγό του Εμινέ Ερντογάν, η οποία ακολούθησε σήμερα ξεχωριστό πρόγραμμα με τη σύζυγο του κ. Γκρούεφσκι.