Η Γαλλία συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στη Λιβύη με περίπου 150 εξόδους πολεμικών αεροσκαφών της σε μια εβδομάδα, για "πενήντα στόχους", ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο, την επομένη των εκκλήσεων από τους μαχητές του νέου καθεστώτος για εντατικοποίηση των πληγμάτων του ΝΑΤΟ.
"Δεν υπάρχει καμία αλλαγή του σχεδίου δράσης στη Λιβύη", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ο συνταγματάρχης Τιερί Μπιρχάρντ .

Στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1973, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η γαλλική πολεμική αεροπορία έχει κάνει "142 εξόδους" κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, από τις οποίες οι 88 ήταν αφιερωμένες σε αποστολές επίθεσης στο έδαφος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στους "Πενήντα στόχους που επλήγησαν" περιλαμβάνονται "είκοσι κτίρια-όπου βρίσκονταν επιτελεία διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών ..." ή ακόμη και "στρατιωτικά οχήματα", δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπιρχάρντ.

Οι έξοδοι αναγνώρισης και επιτήρησης παρουσιάζουν σχετική αύξηση, υπογράμμισε.

Στο αποκορύφωμα της διεθνούς αεροπορικής επιχείρησης που ξεκίνησε στις 19 Μαρτίου, κυρίως με πρωτοβουλία της Γαλλίας, ο αριθμός των εβδομαδιαίων εξόδων των γαλλικών αεροσκαφών ήταν μεταξύ 250 και 300. Μειώθηκε με την πτώση της Τρίπολης και του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στα τέλη Αυγούστου.

Οι επιχειρήσεις αυτές επικεντρώνονται γύρω από τα τελευταία προπύργια των κανταφικών στη Σύρτη και την Μπάνι Ουάλιντ (βόρεια) και στην περιοχή Σέμπχα (νότια).

Οι μαχητές του νέου καθεστώτος της Λιβύης κάλεσαν την Τετάρτη το ΝΑΤΟ να εντείνει τα πλήγματα του για να σπάσει την πεισματική αντίσταση των κανταφικών. Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να απαντήσει στην έκκληση αυτή, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα "ότι δεν έχει μειώσει τη δραστηριότητά του στη Λιβύη".

Η επέμβαση αύξησε κατακόρυφα το επιπλέον κόστος των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός Γαλλίας το 2011. Το ποσό ανερχόταν στις 30 Σεπτεμβρίου, σε 300-350 εκατομμύρια ευρώ.