Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε αργά χθες Πέμπτη ότι οι συριακές αρχές κατάσχεσαν στα σύνορα της χώρας μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών που εισήχθη λαθραία από το Λίβανο. "Το φορτηγό που μετέφερε λαθραία τα όπλα έφερε ιρακινή πινακίδα κυκλοφορίας", μετέδωσε το SANA. "Οι αρχές βρήκαν 125 καραμπίνες και τουλάχιστον 30.000 σφαίρες για όπλα, που ήταν κρυμμένες στο φορτηγό".

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο λιβανικός στρατός κατάσχεσε πέντε μικρά φορτηγά που πιστεύεται ότι εισήγαγαν λαθραία προϊόντα στη Συρία μέσω της πόλης Ντέιρ αλ-Ασάερ του ανατολικού Λιβάνου. Η λιβανική διοίκηση δεν ανακοίνωσε αν στα λαθραία αυτά είδη περιλαμβάνονταν όπλα.

Η εφημερίδα Ας Σαφίρ του Λιβάνου επικαλέστηκε δικαστική πηγή που ανέφερε ότι ένας Λιβανέζος και δύο Σύροι συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα ενώ επιχειρούσαν να περάσουν λαθραία όπλα στη Συρία για την υποστήριξη των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού του Λιβάνου απέτρεψαν το σχέδιο ύστερα από έφοδο σε γειτονιά όπου κατοικούν σουνίτες μουσουλμάνοι, στη συνοικία Τάρικ αλ-Τζαντίντεχ της Βηρυτού.

Κατάσχεσαν αυτοπροωθούμενες οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, αυτόματα τουφέκια Καλάσνικοφ, εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και αντιαρματικά όπλα.

Από τα μέσα Μαρτίου που ξέσπασε η εξέγερση στη Συρία, σύροι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί έχουν κατηγορήσει προσκείμενους στον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, σουνίτη μουσουλμάνο, ότι συνδράμουν τη συριακή αντιπολίτευση προσφέροντας χρήματα, κινητά τηλέφωνα και όπλα. Ο Χαρίρι έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς.