"Εξωπραγματικές", χαρακτηρίζει το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, τις ειδήσεις που δημοσιεύει σήμερα ο τουρκικός τύπος, ο οποίος επικαλούμενος τον κυπριακό, έγραψε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη "παρενόχλησαν" το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις", ότι πλησίασαν σε απόσταση 15 μιλίων τις ακτές της Μερσίνας και ότι απομακρύνθηκαν, μετά από την απογείωση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Νωρίτερα, στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί κι ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης, λέγοντας ότι "δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, οι ειδήσεις περί στενής παρακολούθησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Πιρί Ρεΐς" από ισραηλινά αεροσκάφη και ελικόπτερα".

Σε δήλωσή του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", ο κ. Μπενλί είπε πως, σε επικοινωνία που είχε το Ινστιτούτο με το "Πιρί Ρεΐς", "ρωτήθηκε και το θέμα αυτό. Δεν υπάρχει θέμα χαμηλών πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών δίπλα από το σκάφος, ούτε και παρακολούθησης από ελικόπτερα. Μας είπαν ότι δεν υπάρχει, στο οπτικό τους πεδίο, τίποτα που να τους ενοχλεί. Εάν αντιμετωπίσουν τέτοια κατάσταση, θα μας το πουν".

Ο κ. Μπενλί είπε πως έχει ολοκληρωθεί το 65% των ερευνών και ότι σε περίπτωση που υπάρξουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, οι έρευνες θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο και το σκάφος θα περιμένει οδηγίες για έρευνες σε νέες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ