Η εξόντωση του εξτρεμιστή ιμάμη Ανουάρ αλ-Αουλάκι στην Υεμένη είχε εγκριθεί με απόρρητο έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, γράφει η Washington Post. Ο αλ-Αουλάκι σκοτώθηκε χθες Παρασκευή από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA, μετέδωσε το CNN και έγραψε οι Washington Post. Τις πληροφορίες δεν διέψευσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την μυστική αυτή επιχείρηση.

Ανώτατος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στην εφημερίδα πως η CIA δεν θα προχωρούσε στην εξόντωση Αμερικανού πολίτη χωρίς την γραπτή έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το κείμενο του εγγράφου επαναδιατυπώθηκε αφού οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης Ομπάμα εξέτασαν το νομικό πλαίσιο σχετικά με την εξόντωση ενός Αμερικανού πολίτη.

Αξιωματούχοι επισήμαναν στην εφημερίδα πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων για τη νομιμότητα της εξόντωσης του αλ-Αουλάκι, του πρώτου Αμερικανού πολίτη που συμπεριλαμβανόταν στη λίστα της CIA με τους πλέον καταζητούμενους.

Η εξόντωση του ιμάμη από την Υεμένη, που είχε αμερικανική υπηκοότητα, προκάλεσε έντονες διαφωνίες στις ΗΠΑ για το αν ο πρόεδρος έχει ή όχι το δικαίωμα να διατάξει την εξόντωση ενός Αμερικανού πολίτη στο εξωτερικό στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Γενικά, είναι απόλυτα νόμιμο οι Ηνωμένες Πολιτείες να βάζουν στο στόχαστρο υψηλόβαθμα στελέχη εχθρικών δυνάμεων, όποια και αν είναι η εθνικότητα τους, τα οποία συνωμοτούν για να σκοτώσουν Αμερικανούς», επισήμανε Αμερικανός ανώτατος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Παρντίς Κεμπριαέι, δικηγόρος του Κέντρου για τα Συνταγματικά Δικαιώματα τόνισε πως «αν δεν υπάρχει άμεση απειλή ή κίνδυνος θανάτου, πρόκειται για μια παράνομη πράξη σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο».