Τον «φόβο» του ότι επίκειται «έναρξη διαδικασίας, η οποία θα καταστήσει αδύνατη την ένωση στην Κύπρο», με υπαίτιο μάλιστα την ΕΕ, και αποτελέσματα «που όλοι θα αναγκαστούν να δεχθούν», εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, φροντίζοντας να τονίσει, επίσης, ότι «δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί όλα τα εθνικά συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο». Κατά τη χθεσινή του ομιλία στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για την έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους, ο Αμπ. Γκιουλ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο Κυπριακό.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που στερείται βούλησης για συμβιβασμό», είπε και πρόσθεσε: «Η τουρκική πλευρά κατέβαλε κάθε προσπάθεια κατά τις συνομιλίες για την ένωση του νησιού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρότι απέρριψε το σχέδιο Ανάν, το οποίο στήριζε όλη η διεθνής κοινότητα, έγινε δεκτή ως μέλος στην ΕΕ. Βρίσκονται στα αρχεία οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις σημαντικών χωρών της ΕΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε ελλιπώς στην ΕΕ, δίχως να αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «το γεγονός ότι η ημιτελής αυτή διοίκηση, θα αναλάβει στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 την προεδρία στην ΕΕ, θα δείξει την αδυναμία της ΕΕ».

Υποστήριξε, δε, ότι ως αποτέλεσμα της στάσης αυτής της ΕΕ «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση για την επίλυση και είπε πως «έτσι, η ΕΕ υποπίπτει στη θέση αυτού που ενθαρρύνει το αδιέξοδο στη λύση. Πολύ φοβάμαι ότι κάτω από τις συνθήκες αυτές, η ΕΕ θα είναι υπαίτιος για την έναρξη μίας διαδικασίας που θα καταστήσει εντελώς αδύνατη την ένωση στο νησί. Αργά ή γρήγορα, όλοι θα αναγκαστούν να δεχθούν τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής».