Ο καμικάζι βομβιστής που σκότωσε τον αφγανό πρώην πρόεδρο και διαπραγματευτή της ειρήνης Μπουρανουντίν Ραμπανί ήταν Πακιστανός, ανακοίνωσε η αφγανική προεδρία επικαλούμενη μια έκθεση σχετικά με την έρευνα που έγινε για το ζήτημα αυτό. Στις 20 Σεπτεμβρίου, ένας άνδρας που παρουσιάστηκε ως απεσταλμένος που μετέφερε μήνυμα των Ταλιμπάν για διαπραγματεύσεις πυροδότησε τη βόμβα που έκρυβε στο τουρμπάνι του, τη στιγμή που αγκάλιαζε τον κ. Ραμπανί στην κατοικία του στην αφγανική πρωτεύουσα.

Η Καμπούλ αμέσως εξέφρασε δημόσια τις υποψίες της, ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω από τους Ταλιμπάν τους οποίους κατηγορούσαν για την πραγματοποίηση της επίθεσης.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δολοφονία του κ.Ραμπανί είχε προγραμματιστεί στην Κουέτα (νοτιοδυτικό Πακιστάν) και το πρόσωπο που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας ήταν πολίτης του Πακιστάν», διευκρινίζει η προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, ο καμικάζι βομβιστής ζούσε στην πακιστανική πόλη Σαμάν στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτές οι δηλώσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η Καμπούλ θεωρεί ότι οι θεσμοί του Πακιστάν είναι υπεύθυνοι για την επίθεση, καθώς το Ανώτατο Συμβούλιο των Αφγανών Ταλιμπάν είναι γνωστό ότι κρύβεται στα περίχωρα της πόλης της Κουέτα και οι πακιστανοί Ταλιμπάν συνδέονται στενά με τους αφγανούς ομολόγους τους.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός του κράτους έχει αναστείλει τις τρέχουσες προσπάθειες για διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν μετά τη δολοφονία του κ. Ραμπανί και σκέπτεται πλέον να στραφεί προς το Πακιστάν για να προσπαθήσει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.