Την άμεση παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την πρωθυπουργία, ζήτησε σε συγκέντρωση, που οργανώθηκε χθες το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Ρώμης «Πιάτσα Ναβόνα», ο γραμματέας του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα, εκλεγμένος περιφερειάρχης της περιοχής της Απουλίας. «Ο κύριος αυτός δεν διαθέτει κανένα φάρμακο χρήσιμο στην χώρα, αλλά, αντιθέτως, είναι ο ίδιος η πραγματική ασθένεια», υποστήριξε ο Ιταλός αριστερός πολιτικός και πρόσθεσε ότι «ουδείς μπορεί να εκμεταλλεύεται την οικονομική κρίση, για να καταργεί όλα όσα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι τον τελευταίο αιώνα».

Σύνθημα της συγκέντρωσης του «Αριστερά και Ελευθερία», ήταν «Tώρα είναι η σειρά μας» (Ora tocca a noi). Ο περιφερειάρχης της Απουλίας ζήτησε γι άλλη μία φορά, τη διεξαγωγή «εσωτερικών εκλογών» με τη συμμετοχή των οπαδών και υποστηρικτών της κεντροαριστεράς για την επιλογή του επόμενου υποψήφιου πρωθυπουργού της προοδευτικής παράταξης.

«Η διαδικασία δεν πρέπει να θυμίζει καλλιστεία, αλλά να βασίζεται σε επιλογές που σχετίζονται πρώτ΄απ΄όλα με την πολιτιστική μας ταυτότητα και ευαισθησία», τόνισε ο Νίνι Βέντολα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην εισαγγελέας και νυν ηγέτης του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» Αντόνιο Ντι Πιέτρο και ηθοποιοί, ανάμεσά τους και ο Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, ενώ μήνυμα υποστήριξης απέστειλε ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Ντάριο Φο.

Σε σχόλιό της, εξάλλου, σχετικά με το πολιτικό μέλλον της χώρας, η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», τονίζει ότι «σύμφωνα με τις μεγαλύτερες δημοσκοπικές εταιρίες, που αποτυπώνουν την πρόθεση ψήφου των Ιταλών, τα κόμματα της κεντροαριστεράς εξασφαλίζουν συνολικό προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων επί της κεντροδεξιάς».

 Κατά την εφημερίδα, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» και ο μπερλουσκονικός «Λαός της Ελευθερίας», «πείθουν» το 28% και 26% αντίστοιχα τού στατιστικού δείγματος. Όπως υπενθυμίζει, μάλιστα, η εφημερίδα του Μιλάνου, μέσα σε δύο χρόνια το κόμμα του «Καβαλιέρε» έχασε δέκα ποσοστιαίες μονάδες και ποσοστό 44% των Ιταλών ζητούν πλέον διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ιδιαίτερα σημαντική, για τη διαμόρφωση του μελλοντικού πολιτικού σκηνικού, θα είναι η στάση του κεντρώου «Τρίτου Πόλου». Η πολιτική του δύναμη κυμαίνεται από 10% έως 13% και μία ενδεχόμενη συμμαχία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα μπορούσε, ενδεχομένως, να του χαρίσει νέες ελπίδες. «Ακόμη, όμως, και σε αυτή την περίπτωση», γράφουν οι αναλυτές, «δύσκολα ο Σίλβιο και οι σύμμαχοί του θα ήταν, τελικά, σε θέση να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος του τους τελευταίους μήνες».